GALÉRIÁVAL

2020.10.17. 07:00

Időutazhatunk az óriás erdőtérképpel és a képeslapokkal Kecskeméten

Új időszaki tárlat látható október végéig a kecskeméti Katona József Emlékházban. A hatalmas Magyar Állam Erdőtérképe a Trianon előtti erdőségeinket mutatja be. A térkép méretéből adódóan jól körüljárható, és tökéletesen illeszkedik a már korábban megnyílt, Trianoni eseményeket bemutató történelmi képeslap tárlathoz.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A Katona József Emlékház pénteki eseményén Székelyné Kőrösi Ilona történész, a Honismereti Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd történelmi időutazásra invitált mindenkit. Felidézte a 100 évvel ezelőtti eseményeket, három megközelítésből.

Először a szomorú esemény következményeiről szólt, nemcsak a történelmi jelentőségét emelte ki, hanem az elvesztett természeti és kulturális értékeket is, a gyönyörű tájaktól az értékes bányákon át a köztéri szobrokig. Több könyvön keresztül érzékeltette a veszteségeket, többek között az elcsatolt területeken lévő iskolákat.

Székelyné ezt követően Trianont – a szintén október végéig látható – képeslap tárlaton keresztül idézte meg. A magyarországi képes-levelezőlap kiadás történetével kezdte, melyet 1896-tól számítjuk. Sebestyén Imre kecskeméti gyűjtőnek jelenleg 380 ezer darabot számlál a gyűjteménye, a lapok többsége a magyar történelmi eseményeknek állít emléket. A történelmi témák mellett tematikájában a néprajzi és természetismereti összeállítások is kiemelkedőek. Trianonhoz kapcsolódóan is sok lapot őriz.

Az Emlékházban látható tárlat anyagát a 100 évvel ezelőtti, a magyarság további sorsát meghatározó igazságtalan békekötésre és következményeire emlékeztető mintegy 200 darab képes-levelezőlapból válogatta össze. Vannak köztük nagyon különleges darabok is.

Székelyné jó hírrel is szolgált Sebestyén Imrének és feleségének, akik mindketten a Honismereti Egyesület tagjai. A házaspárt felterjesztették a Honismereti Munkáért Emlékérem országos kitüntetésre, melyet a elnyertek. A döntés a minap született meg.

A pénteki rendezvény harmadik részébeng a közönség egy óriás térképet tekinthetett meg dr. Iványosi Szabó András jóvoltából. Székelyné elmondta: e ritka dokumentum alapján a látogatók képet kaphatnak erdőségeink több mint egy évszázaddal ezelőtti helyzetéről és a trianoni döntést követő veszteségekről. A térkép teljes címe: A Magyar Állam összes erdőségeinek átnézeti térképe, az egyes községek határában uralkodó főfanemek kitüntetésével. Továbbá olvasható rajta: Dr. Bedő Albert országos főerdőmester útmutatásai alapján összeállította a földmívelésügyi m. kir. min. erdőrendezőségi osztálya 1896.

A térkép tulajdonosa, dr. Iványosi Szabó András is szólt. Elmondta, hogy 1991-ben vásárolta a térképet, mely teljes értékű utánnyomása az eredetinek. Ezt követően a Trianonhoz kötődő saját családi indíttatásairól, tanulmányairól mesélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!