kiállítás

2020.09.05. 11:56

Trianont elevenítik fel a képeslapok

Trianon címmel nyílt meg pénteken Sebestyén Imre képes-levelezőlap gyűjtő kiállítása a kecskeméti Katona József Emlékházban. A tárlatot Székelyné Kőrösi Ilona történész, a Honismereti Egyesület elnöke mutatta be, és idézte fel a 100 évvel ezelőtti eseményeket.

Sebestyén Hajnalka

Székelyné elsőként felidézte a magyarországi képes-levelezőlap kiadás történetét, melyet 1896-tól számítjuk. Majd méltatta Sebestyén Imre példaértékű munkásságát. A gyűjtőt hazánk legnagyobb gyűjtői között jegyzik, jelenleg mintegy 380 ezer darab képeslapja van. Tematikusan eddig több mint 70 kiállítási anyagot mutatott be, melyek nagy része a magyar történelmi eseményeknek állít emléket. A történelmi témák mellett tematikájában a néprajzi és természetismereti összeállítások is kiemelkedőek.

Az Emlékházban most látható tárlat anyagát Sebestyén Imre – a Trianon emlékév keretében – a 100 évvel ezelőtti, a magyarság további sorsát meghatározó igazságtalan békekötésre és következményeire emlékeztető képes-levelezőlapokból válogatta össze.

A kiállításon közel 200 lap tekinthető meg, történelmi magyarázó szövegekkel. Az összeállítás az első világháborút idézve indul, majd a békeszerződés ténye, aláírása, helyszíne következik a tematikában. Képeslapok mutatják be a trianoni döntés következményeit, az elszakított területeket térképvázlatokon.

Székelyné hangsúlyozta: a trianoni döntés és annak végrehajtása sokkhatásként érte a magyar társadalmat. Mindenkit érintett valamilyen formában, a „hétköznapi Trianon” ott volt mindenkinek az életében. Ezt az életérzést, a fájdalmat, a dühöt, a reményt, a bizakodást, a jövőbe vetett hitet is tükrözik a két világháború között kiadott képes levelezőlapok, amelyek addig soha nem látott példányszámban jelentek meg, tudatosan a történelmi ismeretterjesztés, emlékezet és propaganda szolgálatába állítva.

Sebestyén Imre lapjai között ott vannak a korabeli kiadók emblematikus lapjai: a Magyar Hiszekegy – Találkozások a határnál; az Elvesztett országrészek, elszakított városok és nevezetességeik, magyaros vagy annak tartott jelképek, virágok, öltözetek; Trianon emlékezete, emlékművek, országzászlók, valamint a bécsi döntések, Erdély, Felvidék, Délvidék visszatérése. A történész külön kiemelt egy nevezetes lapot, mely a Felvidék visszacsatolása után jelent meg több mint 350.000 példányban, közepén gróf Teleki Pál látható.

A megnyitó beszéd végén Székelyné Kőrösi Ilona külön is felköszöntötte Sebestyén Imrét és feleségét, akik mindketten Honismereti Egyesület tagjai és a napokban ünnepelték meg házasságuk 50. évfordulóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!