galériával

2020.09.19. 20:00

Pályázati forrásból újult meg a felsőlajosi könyvtár

Mintegy húszmillió forintból újult meg a felsőlajosi közösségi könyvtár. Az átadó ünnepséget pénteken tartották meg. A rendezvény vendége volt többek között dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója.

Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

A felsőlajosi képviselő-testület tavaly nyáron döntött arról, hogy a faluházba költözteti át az iskola épületében működő nyilvános könyvtárat . A bútorok, kiegészítő berendezések beszerzésére a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumához nyújtott be pályázatot a község és nyert közel hárommillió forintot. Az új terem kialakítására és a felújítási munkákra a Magyar Falu Program keretében jutott mintegy tizenötmillió forintos támogatáshoz a település.

– A rendelkezésre álló keretből megvalósult az új könyvtári helyiségek kialakítása, a meglévő termek felújítása, a fűtési rendszer cseréje. A létesítmény megújulását követően nagyobb lehetőségük nyílik a község lakóinak, a közművelődési és közgyűjteményi szolgáltatások elérésére, ahol mindenki megtalálja a számára megfelelő szellemi kikapcsolódást – fogalmazott Juhász Gyula polgármester.

Dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében a Magyar Falu Program és a Település- és Területfejlesztési Program jelentőségét emelte ki.

– A közeljövőben kiteljesedik a Magyar Falu Program, illetve folytatódik a megyei Település- és Területfejlesztési Program, melyeknek köszönhetően újabb pénzösszegekkel gyarapodhatnak a települések. Bízom abban, hogy a fejlesztési forrásoknak köszönhetően további sikereket tudnak elérni a települések, közöttük Felsőlajos is – emelte ki köszöntőjében a politikus.

– A megújult létesítményben minden adott ahhoz, hogy jó legyen könyvtárba járni. Törekedni kell arra, hogy a könyv ne merüljön feledésbe. Nagyon fontos, hogy az olvasók ne csak a világhálón keresztül tudjanak információkhoz jutni – emelte ki beszédében Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója, aki örömmel számolt be arról is, hogy a megyében több mint száz könyvtár újult meg az utóbbi években.

A rendezvény zárásaként a megyei könyvtár munkatársai játékkal várták a gyermekeket és a felnőtteket. Az ünnepélyes átadáson közreműködtek a helyi általános iskola növendékei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!