kecskemét

2020.09.02. 14:20

Magda Dávid orgonaművész koncertet ad volt iskolájában

Magda Dávid nemzetközileg is elismert orgonaművész hamarosan, szeptember 9-én ismét koncertet ad egykori iskolájában, a kecskeméti Kodály Iskolában. A volt diák műsora része a hetvenéves iskola jubileumi ünnepségének.

Sebestyén Hajnalka

Magda Dávid a műhelymunkára koncentrált a karanténidőszak alatt

Forrás: Petőfi Népe

– A kecskeméti Kodály Iskola koncertjéről elárulna néhány részletet?

– Szóló-orgonakoncertem egybeesik egykori iskolám hetvenéves jubileumával, ezért választottam Kodály Glóriáját nyitószámnak, mert nagyon ünnepélyes, magyaros és több okból is fontos számomra. Nem titok, hogy több olyan művet választottam a mostani koncertre, amit itt tanulhattam meg, a konzervatóriumban eltöltött évek alatt. Ez a Kodály-darab is ilyen.

– Kodály mellett mit hallhat még a közönség?

– Egy Brahms-korálelőjátékkal és egy ugyanarra a dallamra megkomponált saját művel folytatom. Ezt követi majd az a darab, ami egy igazi kuriózum lesz! Néhány évvel ezelőtt áthangszereltem orgonára Hacsaturján Spartacus balett szvitjének Adagio tételét, mert mindig is kötődtem ehhez a muzsikához. Ezt a gyönyörű zenét a 80-as években vetített Az Onedin család című sorozat filmzenéjeként ismerhették meg az emberek. A műsorban elhangzik egy saját szimfonikus művem, a Sinfonietta két áthangszerelt tétele, valamint eljátszok két korálelőjátékot, hasonlóan itt is az egyik saját, a másik J. S. Bach kompozíciója. A koncertemet végül Liszt Ferenc nagyszabású B-A-C-H fantázia és fúgájával zárom.

– Kiknek ajánlja koncertjét? Csak a komolyzenét szeretőknek, vagy azoknak is, akik nyitottak az újra?

– A koncertjeimre járók véleménye alapján bátran ajánlhatom mindenkinek. Szeretem változatosan összeállítani a műsort, kicsit mesélni, ismertetni a darabokat. Ezáltal a színes program jó hangulattal párosul és a közérthetőség mellett az igazi zenei élmény is garantált.

– A járványhelyzet erősen sújtotta a zenei életet. Önnek hogy telt a karanténidőszak?

– Az elmúlt hónapok inkább a műhelymunkáról szóltak számomra. Az online tanítás mellett több időm maradt a komponálásra és a gyakorlásra, mivel Budapestről nem kellett ingáznom Egerbe. Nem volt könnyű, de próbáltam jól kihasználni az időmet és a feltöltődés mellett sikerült néhány művet írnom, a Magyar misét és két korálelőjátékot, melyből egyik a koncerten is felcsendül. Ezek mellett jelentősen tudtam haladni az Egérkirály című gyermekoperámmal is, melyet ebben az évben szeretnék befejezni – remélhetőleg jövőre műsorra is tűzik.

– Zenészként kapott támogatást?

– A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. által meghirdetett Köszönjük, Magyarország! pályázatán nyertem támogatást tavasz végén. A mostani kecskeméti koncertem ennek a támogatott sorozatnak az ötödik állomása.

Magda Dávid a műhelymunkára koncentrált a karanténidőszak alatt
Fotó: Petőfi Népe

– A tanítás és a koncertezés jól összeegyeztethető?

– Most készülök váltásra. Ősztől befejezem a tanítást és új irányba lépek az életemben, mert a komponálásra és a koncertezésre szeretném a legtöbb időmet fordítani. Eljutottam oda, hogy már nem győzöm a tanítás mellett a felkéréseket és a darabok megrendelését teljesíteni. Lakhelyet is váltok, hogy mindezt elősegítse a nyugodtabb környezet. Jövőre szeretnék ismét Svédországban is koncertezni, de ez még a járványhelyzettől is függ.

– Kecskemétet mennyire ismerte meg az évek alatt?

– A városban töltött évek nem múltak el nyomtalanul, több barátom él itt. Mivel ritkán járok Kecskeméten, így a koncertjeim idején mindig betervezek több baráti látogatást, valamint egy-egy városi sétát is. Ilyenkor kicsit nosztalgiázok és felfedezek új helyeket, szépségeket. Örömmel mondhatom, hogy október 3-án lesz még egy koncertem Kecskeméten, akkor a Szentcsalád Plébánián játszom.

Gyermekként még zongorázott

Magda Dávidot már gyermekként elvarázsolta az orgona, amikor belépett egy templomba. Sok év zongorázás után váltott hangszert, melyhez előnyt jelentett a zongorán való jártas­ság. A zeneiskolai tanulmányai után felvételizett Kecskemétre, ahol egri tanára, Réz Lóránt is tanult anno. Így kerülhetett a Kodály Iskolában Révész Lászlóhoz, akitől tovább tanulta az orgonálást maga­sabb szinten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!