Elismerések

2020.09.18. 11:30

Bajára került az Év Fotográfusa és az Év Alkotócsoportja díj is

A Duna Fotóklub Egyesület Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja 2020 díjat vehette át a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségétől. Az Év Fotográfusa díjat Horosnyi Sándor, az egyesület elnöke kapta.

Márton Anna

Bajai Duna-Fotóklub Egyesület, Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Márton Anna

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente három díjat oszt ki. A hazai és külföldi pályázatok sikereit, a kiállításokat veszik számba önértékelés alapján. Ez kiváló lehetőség minden alkotócsoportnak, hogy felmérjék tevékenységüket és munkájukat. Néhány nappal ezelőtt a Duna Fotóklub Egyesület Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja 2020 díjat vehette át, az Év Fotográfusa díjat pedig Horosnyi Sándor, az egyesület elnöke kapta.

A bajai Duna Fotóklub Egyesület az elmúlt években kétszer második díjat nyert. Tavaly az egyesület egyik tagja első volt a fotográfusok között. A Duna Fotóklub Egyesület tagjai hetente tartanak összejöveteleket a Bácskai Kultúrpalotában. Jelenleg harminc lelkes tagjuk van, a többség számára ez nem csak hobbi, szabadidős tevékenység, szenvedélyük a fotózás.

– Általában az országon belül kiírt pályázatokra jelentkezünk. Jó lenne, ha még több ilyen lehetőség adódna, a tagok nagyon szeretnek pályázni. Mi is kiírtunk pályázatokat a közelmúltban és már a honlapunk is működik, szeretnénk még aktívabbak lenni a jövőben – tudtuk meg Horosnyi Sándor elnöktől.

– A fotográfia nagyon divatos hobbivá nőtte ki magát. Ahhoz, hogy egy fotó valóban különleges legyen, a sok ezer kép közül kitűnjön, megakadjon az ember szeme rajta, nem elég kattintgatni. Az embernek hozzá kell tenni valamit a lelkéből, a szívéből – hangsúlyozta az év fotográfusa. A technikai eszközök közül a legfontosabbnak tartja a jó fényképezőgép mellett a megfelelő objektívet és a fényformáló eszközöket.

Hozzátette, hogy drónokkal olyan szögekből tudnak fotózni, amiket innen a földről nem láthatunk. Viszont ebben is kell legyen tervezettség, ez szükséges ahhoz, hogy elkészüljön az a kép, ami gondolatban megszületik. Horosnyi Sándor elnök szerint a bajai kis egyesület előnye az ország nagy egyesületeivel szemben az, hogy ők egységben tudnak működni.

Bajai Duna-Fotóklub Egyesület, Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja
Fotó: Márton Anna / Petőfi Népe

– Úgy érzem, mi nem fotóscsoport vagyunk, hanem egy baráti társaság, akiket összeköt a fotózás. Ez minőségében kicsit más. Közösen kirándulunk, közös fotózásokat rendezünk. Minden félévet lezárunk egy kiértékeléssel, amit közös vacsora követ – mondta el az elnök. Az egyesület tagjai sokat pályáztak, már több nevezetes helyre is eljutottak az országban és a határon túl is. Az elmúlt három évben nagyon sokat dolgoztak, hogy megismertessék a klubot.

– Mindig jön egy-egy ötlet, a jó fotó a fejben kell megszülessen, nem a véletlenre kell bízni. Azt kell megkeresni, hogy lehet megvalósítani, amit kitaláltunk – vallja Horosnyi Sándor, az év fotográfusa.

Horosnyi Sándor elnök , Bolvári Ildikó Csilla tag Duna-Fotóklub Egyesület
Fotó: Márton Anna / Petőfi Népe

Három éve vezeti az egyesületet

A Duna Fotóklub Egyesület nagyon sok pályázaton, kiállításon képviseltette magát. Horosnyi Sándor közel három éve vezeti elnökként az egyesületet, előtte titkári szerepet töltött be. Mint mondta, demokratikus csoport az övék. Részt vesz a programok szervezésében és a külkapcsolatokat gondozza. A szervezésekben besegít felesége, Bolvári Ildikó Csilla, aki szintén fotós, és büszke tulajdonosa a tavalyi Év Fotográfusa díjnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!