GALÉRIÁVAL

2020.08.26. 19:12

Virágokat fest legszívesebben a nyugdíjas szabadszállási védőnő

Dr. Móriné Andrási Mária munkáiból nyílt kiállítás a minap a szabadszállási József Attila Közösségi Ház galériájában.

Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

Az alkotót Darabos József polgármester mutatta be a közönségnek. A tárlatmegnyitó hangulatát az X-Bár Együttes műsora emelte.

– Dr. Móriné Andrási Mária kreativitását édesapjától Andrási Ferenc fafaragótól örökölte. Ügyes kezű édesanyja is nagy hatással volt rá, aki míves kézimunkáival varázsolta el a felcseperedő leánykát. Mária, a benne szunnyadó tehetség ellenére mégsem képzőművésznek állt. Emberszeretete, segíteni akarása erősebbnek bizonyult, így az egészségügyet, azon belül a védőnői hivatást választotta. Közel negyven éven át szolgálta a helyi közösséget – mondta el köszöntőjében a városvezető.

Nyugdíjba vonulása után Mária gondolt arra, hogy megpróbálja fiatalkori tehetségét kamatoztatni. A festőkészlettel fiai ajándékozták meg. Az első képét 2018 januárjában készítette el. Saját megítélése szerint első munkája olyan rossz lett, hogy elment a kedve a munkától. A család unszolásának engedve ismét kézbe vette az ecsetet. A festészet alapjait autodidakta módon sajátította el. A közösségi portálon közzétett festményeire Tar Ildikó festőművész figyelt fel, így Gyöngyösön, egy csoportos kiállítás keretében mutathatta be munkáit a nagyközönség előtt.

– Mária kreatív és intuitív alkotásra helyezi a hangsúlyt, ecsetvonásai tükrözik a téma hangulatát, a személyiségének rezdüléseit. A festészet számára rácsodálkozás a bennünket körülvevő világ csodáira, a természet szépségeire, amely körülölel bennünket. Képeinek témáit emlékeiből, a természetből meríti, de vannak olyanok is, melyek fantáziája szülöttei. Nagyon szereti a virágokat. Selyemfényű akrilfestékkel dolgozik, mely különleges színt és hangulatot ad a képeinek – méltatta az alkotót Darabos József.

A mostani bemutatkozás volt dr. Móriné Andrási Mária első önálló tárlata. Képeivel a közeljövőben a környező településeken, Kecskeméten és Budapesten is szeretne közönség elé lépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!