videó+galéria

2020.08.02. 15:30

Új albumban láthatók Gyalai Béla művei

A Tiszakécskei Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár és a Műterem Galéria szervezésében tartott VI. Nyitott Műterem című sorozat keretében mutatták be Gyalai Béla tiszakécskei festőművész Látvány és látomás című új albumát szombaton Tiszakécskén, az alkotó Kossuth utcai műtermének kertjében. A hangulatos délutáni programon az alkotó festménybe illő kertjében műveit is megtekinthették a vendégek és bepillanthattak az alkotó műtermébe.

Horváth Péter

Szombaton tartották Gyalai Béla festőművész Látvány és Látomás című albumának bemutatóját Tiszakécskén, az alkotó műtermének kertjében. A könyv áttekintést nyújt a művész változatos technikákkal készített, a természetet ábrázoló, vagy az alkotó belső tájaiból felmerülő, bibliai vonatkozással is bíró látomásos képeiről.

Gyalai Béla művészete a rend teremtésére való törekvésként összegezhető, a művészi alkotófolyamat során a kaotikus és örökké változó világból képein teremt harmóniát és a formák mögötti istenit sejteti. A művészi aktus általi rend e helyreállítását élhették át szombaton a művész- és művészetbarát meghívottak az alkotó gyönyörű kertjében, a lombok alatt kiállított és az albumban is szereplő képek között, melyhez a művészbarátok közreműködése is hozzájárult.

A házigazda szerepét Sirkó László színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja öltötte magára és köszöntötte Gyalai Bélát, majd felolvasta az albumban is megjelent, barátjának írt levelét, melyben többek között egyre mélyülő barátságukat, a művész lényegre és az arányokra való törekvését méltatta.

Az album előszavát is jegyző Kriskó János főiskola docens visszatekintett barátságuk történetére és elmondta, hogy már kezdetben nagy hatással voltak rá Gyalai Béla látomásos művei. Mint mondta, látszólag kettősség érhető tetten festészetében, mégis művein keresztül ugyanarról beszél. – Bárhol élünk, közös nehézségünk az, hogy milyen a viszonyunk a másik emberhez. Hogyan lehet megküzdeni ezzel a világgal úgy, hogy hagyjuk magunkra hatni mindazt, ami szép. Mindegy, hogy tájat fest, vagy a bibliai asszociációkat felvető képeit készíti, ugyanazt látjuk: keresni valami olyan összekötőelemet a világban, ami rendet teremt. Nem öncélúan fest, festészetének embereket összekötő ereje van – méltatta a művész munkásságát Kriskó János és hozzátette, hogy Gyalai Béla életét a Tisza vonzásában éli, melyet ezer formában és mindig frissen ábrázol. Hangsúlyozta, hogy a festőművész általános érvényűt alkot, így aki képeit nézi, önmaga lényegéhez is fordul.

Gyalai Béla köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a könyv létrehozásában. Emlékeztetett: fontos a kiállított anyag, de még fontosabb az együtt-lét, az a baráti légkör, ami a hangulatos könyvbemutatón uralkodott, és nélkülözhetetlen feloldódni a szeretetben.

Maros Miklós nyugalmazott tanár a könyvben is olvasható Magántárlatom című írása alapján beszélt a művész képeiről és a művészet lényegéről. Emlékeztetett az áldozathozatal képességének fontosságára, mely során az embernek teljességéhez át kell adnia magát egy magasabb rendűnek, elfelejtve a hétköznapi élményeket. És Gyalai Béla művei ezt sugározzák: a művészetet középpontba állító és ezért az élet bizonyos részeiről való lemondást.

Buda Ferenc Kossuth-díjas költő három versét szavalta el, majd Buda Ádám énekmondó énekelte a költő verseit. Az esemény zárásaként Lénárt András bábművész a művészi alkotófolyamatot bemutató bábjátékával szerzett vidám perceket a látogatóknak. Az egyes megszólalók között Szabó Sándor tárogatóművész és dr. Kaptás Tibor idegsebész főorvos tárogatójátékát élvezhették a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!