Minden kincshez egy történet kapcsolódik

2020.08.12. 11:30

Minimúzeumban láthatók a gátéri régiséggyűjtő relikviái

Az egykori szülői ház udvarán és annak melléképületében rendezte be minimúzeumát Kiss László, gátéri régiséggyűjtő. A bemutatóterem megvalósításával régi vágya teljesült Lászlónak, aki mindenkinek szívesen mesél gyűjteményéről, hiszen szinte minden darabhoz tartozik egy történet is.

Vajda Piroska

Kiss László személyesen kötődik a kiállítás minden darabjához

Forrás: Petőfi Népe

Minden a porcelán, fehér petróleumlámpával kezdődött, amit a gazdája ki akart dobni, de Kiss László megmentette az enyészettől. Bár nem varázslámpa volt, de Lászlót elvarázsolta, mert innentől kezdődik gyűjtőszenvedélye, ami több mint negyven éve tart.

Mint megtudtuk, kezdetben csak otthon, a szekrény tetejét díszítette egy-egy régi lámpa, vasaló vagy porcelántányér. Aztán fokozódott benne a gyűjtési szenvedély, még ma is rendszeresen járja a vásárokat, ahol mindig talál olyan darabot, ami még nincs a gyűjteményében – mesélte szerkesztőségünknek a gátéri minimúzeum gazdája.

Kiss László azt is elmondta, hogy a lámpához hasonlóan számos régi használati tárgyat mentett meg a kidobástól. Hazavitte és apránként felújította gyűjteménye darabjait. Az összegyűlt tárgyakat sokáig dobozokban tárolta otthonukban, télen kezdte el a felújítását annak az épületnek, amelyben most a kiállítás látható.

A közelmúltban elkészült minimúzeumban a látogató sok olyan érdekességgel, használati tárggyal találkozhat, amelyek ma már ritkaságszámba mennek: régi szódásüvegek, imakönyv, dohányvágó, pengeélező, varrógép, falióra, komatál, rádió, rokka, dagasztóteknő, sütőlapát, lábas, citera, jancsikályha, és még sorolhatnánk a végtelenségig az értékes darabokat.

Kiss László gyűjteményéből több alkalommal nyílt kiállítás a gátéri faluházban is, relikviái már-már részei a helyi értéktárnak.

Kiss László személyesen kötődik a kiállítás minden darabjához
Fotó: Petőfi Népe

Az indoklás szerint Kiss László olyan kincset őriz és gyarapít, melyek rendeltetését már csak az ő korosztálya és a nála idősebb nemzedék ismeri. Gyűjteménye – különösen ebben a modern világban – a fiatalabb korosztály számára betekintést nyújt elődeink hétköz­napjaiba.

Kiss László tősgyökeres gátéri lakos

Kiss László 1951-ben született Gátéron, ahol azóta is él. A helyi általános iskolában kezdte tanulmányait, majd a kecskeméti kereskedelmi szakmunkásképző elvégzése után a helyi élelmiszerboltban, Csikós Lászlóné Margitka néni mellett ismerkedett a kereskedőszakma fortélyaival. Később kitanulta a kosárfonást, több mint 15 évig a csongrádi Háziipari Szövetkezetnél kosárfonóként dolgozott, de szíve visszahúzott az eladószakmához. Így Kiskunfélegyházán, a mozi mellett működő, egykori vasboltban, majd nyugdíjazásáig a csemperaktárban volt eladó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!