kecskemét

2020.08.19. 14:00

Cseke Pétert lenyűgözi a hamarosan bemutatásra kerülő Puskás musical

Puskás Ferenc 1945. augusztus 20-án mutatkozott be a magyar válogatottban, ahol azonnal góllal vette ki a részét Ausztria 5:2-es legyőzéséből. Napra pontosan 75 évvel később, 2020. augusztus 20-án kerül bemutatásra a Szente Vajk által rendezett Puskás, a musical című színdarab, mely több szálon is kapcsolódik Kecskeméthez. Cseke Péterrel, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk.

Morva Daniella

Cseke Péter (b) és Veréb Tamás

Forrás: MusicalGaléria

Fotó: Art&Lens Photography

Félve, ámde kitörő lelkesedéssel mondom ki: újra dübörög a színházi élet. Kellő óvatossággal, megfelelő óvintézkedések mellett indultak el hetekkel ezelőtt a próbák, ráadásként pedig máris két pazar előadás premierjét tekinthette meg a kecskeméti közönség. Zajlik a bérletárusítás, és mindenki teljes gázzal készül a remélhetőleg megszakítás nélküli 2020/2021-es évadra. Bőven akad teendője a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatójának, Cseke Péternek is, hiszen a Szente Vajk által megálmodott és hamarosan színpadra kerülő Puskás, a musical című darabban ő alakítja az Aranycsapat szövetségi kapitányát, Sebes Gusztávot, mely elmondása szerint nem nagy, de annál jelentősebb szerep.

Az ikonikus karakter hiteles megformálásához hosszú felkészülésre és utánajárásra volt szükség.

– A kapitány írt egy remek könyvet, amit elolvastam, emellett pedig igyekeztem különféle olvasmányokból tájékozódni arról, hogy milyen ember is volt ő – mondta el a kecskeméti színház igazgatója, majd hozzátette: Szöllősi György, a Puskás-hagyaték őrzője is a segítségére volt a felkészülésben.

– Sokat faggattam, hiszen rengeteg története van, jól ismeri a magyar futballt, a Puskás-ügyeket, és az embereket. Ittam a szavait, rengeteget kérdeztem, hogy végül összeálljon a kép arról, milyen ember is volt Sebes Gusztáv.

Cseke Péter az alkotás részeként tekint a felkészülésre; mint mondta, a folyamat során a színésznek fel kell ismernie, mely ismereteket szükséges előtérbe helyeznie. A szövetségi kapitány karakteréhez előhívta az emlékeit, illetve a korábbi focis múltjából megragadt információkat. Így állt össze végül a kép, s született meg Sebes Gusztáv karaktere. – A darabban nem az ő kapcsolatuk a fő szál, de nagyon is lényeges. Fontos tudnunk például azt, hogy Puskás papája jó barátja volt Sebes Gusztávnak, így már jól ismerte Puskás Ferencet, amikor csapatkapitánynak választotta. Míg más talán egy idősebb, rutinosabb játékosra tette volna le a voksát, ő a fiatal Puskásnak szavazott bizalmat, hiszen pontosan tudta, milyen ember, ahogy azt is, hogy miért rá kell bíznia a csapatkapitányi posztot. És jól tudjuk: ez a döntés Magyarország számára is meghozta a sikert.

Olyannyira, hogy Puskás Ferenc neve nemhogy Magyarországon, de az egész világon ismertté vált. – Emblematikus magyar ember volt, akit mindenütt kedveltek és szerettek. Akárhol jártam a világban, s megkérdezték, honnan jöttem, a válaszra: Magyarország, mindig ugyanaz a visszajelzés érkezett: igen, a Puskás – mesélte büszkén Cseke Péter, aki szerint Puskás személyisége tökéletesen magában hordozott mindent, ami bennünk, magyarokban olyan szeretni való: tehetséget, odaadást, szolidaritást, kitartást, szorgalmat, hazaszeretetet. Hozzátette: épp ezekért szerettük, illetve szeretjük ma is az Aranycsapat kapitányát.

Szeretjük, tiszteljük, és Szente Vajknak köszönhetően idén méltóképpen igyekszünk emléket állítani neki azzal, hogy történetét az Erkel Színház színpadára visszük. A népszerű rendező összehívta a magyar művészek színe-javát, akik gőzerővel készülnek az előbemutatóra. A próbákon meglesett képkockákból arra következtethetünk, hogy fergeteges show várja a nézőket augusztus 20-án, s ezt a tényt Cseke Péter is megerősítette.

– A zene kiváló, a látvány és a koreográfia fantasztikus, de mindezek mellett természetesen a történet maga is lenyűgöző. Jelentős mérföldköve lehet ez a darab a magyar musicaljátszásnak.

Hogy a sport – jelen esetben a futball – mennyire fér meg egy színpadon a musicallel, arra az igazgató úr egyértelmű választ adott. – A labdával való játék sok improvizációt igényel a színpadon, pontosan és precízen kell kidolgozni mindent, így egy labdajáték megjelenítése rendkívül veszélyes lehet. Éppen ezért egyedülálló a koreográfia, hiszen labdát trükkösen használunk a darabban, és úgy van megjelenítve például a híres 6:3-as, angolok felett aratott győzelem, hogy újraéljük, végig izguljuk a történetet. A darab erős és érthető, köszönhetően az író-rendezőnek, Szente Vajknak. Ő egy kivételes tehetségű fiatal művész, aki pontosan megtervezte a darab minden pillanatát, ráadásul még jól is focizik. Úgy gondolom, igenis nagyszerű musicalt alkotott az ország legismertebb legendájáról, ami a valóságon alapul és tökéletesen összehozta a sportot és a színházat – fejtette ki Cseke Péter.

Nem ez az első alkalom, hogy a kecskeméti színház valamilyen ponton kapcsolódik a tehetséges rendezőhöz, hiszen több alkalommal dolgozott már nálunk, sőt, a 2020/2021-es évadban Woody Allen komédiáját, a Férjek és feleségeket is ő fogja rendezni. De nem ő az egyetlen, aki ismerős a kecskeméti színházban, hiszen a Puskás musical szerzőhármasa (Szente Vajk, Galambos Attila, Juhász Levente) álmodta színpadra tavaly a Beszélő köntös című darabot is a Kecskeméti Nemzetiben.

A Puskás-produkció sok szálon kapcsolódik Kecskeméthez, ugyanis Cseke Péter mellett három hírös városi táncos és a színház zenei vezetője is csatlakozott a csapathoz. – Büszkeséggel tölt el, hogy nagyon sok kecskeméti került a darabba: a táncosok közül Szöllősi Krisztina, Szóka Roland és Tokai Rita, továbbá Károly Katalin, aki színházunk, és a produkció zenei vezetője is. Számomra külön öröm az is, hogy újból együtt dolgozhatok Szerednyey Bélával, aki a következő évadban szintén rendezőként lesz jelen a Kecskeméti Nemzetiben; ő álmodja színpadra a Jövőre, veled, ugyanitt 2. című darabot – tette hozzá a direktor.

Cseke Péter (b) és Veréb Tamás
Fotó: Art&Lens Photography / MusicalGaléria

Bár valóban sok a kecskeméti szál, a Puskás musical próbái természetesen Budapesten zajlottak. Eleinte a Hungexpón, ma pedig már az Erkel Színház színpadán, ahová a járványhelyzet okán települt át a csapat, hiszen a darabot eredetileg szabadtérre szánták. A járványügyi előírások miatt az előbemutatót megtartják az Erkelben, ám a későbbiek során a producer, Szabó László reményei szerint meglesz az ősbemutató a Hősök Terén, majd stadionokban, több ezer néző előtt mutathatják be Puskás legendáját. Cseke Péter szerint a próbák rendben és rendkívül harmonikusan zajlottak, ami főként a rendezőnek volt köszönhető, hiszen mindent előre megtervezett, és pontosan tudta, mikor mi következik és kivel, illetve mivel szeretne dolgozni. A darab kisebb térbe való áthelyezését is remekül oldotta meg a csapat, hiszen nagyobb változtatások nélkül, az eredeti felállásban folytatódott a próbafolyamat. – A látvány az apró módosítások ellenére is fenomenális maradt. Gyakran ülök bent a próbákon, és el vagyok varázsolva attól, milyen nagyszerű ez az előadás – foglalta össze gondolatait a színházigazgató.

Kulisszatitkok után érdeklődve, egy igazán izgalmas jelenetre lettem figyelmes.

– A darab egy pontján egyszer csak elemelkednek a földről az Aranycsapat tagjai, a reptetésük pedig egy igazán látványos jelenet.

Rengeteg ember dolgozik a háttérben, ami azért fontos, mert sokszor több mint százan vagyunk a színpadon, így a háttérben minden segítő kézre szükség van; óriási csapat dolgozik azon, hogy minden megfelelően működjön – osztotta meg Cseke Péter.

Az igazgató úr ennél többet nem árult el, de a darab szereposztása, a számos kiváló művész, a nagyszerű tánckar, a speciális jelenetek, mind-mind arra engednek következtetni, hogy aki augusztus 20-án az Erkel Színház nézőterén ül majd, csalódni garantáltan nem fog. – Biztos vagyok benne, hogy a nézők hasonló lelkesedéssel fogadják a darabot, mint ahogy mi rajongunk ezért az egészért. Azt is biztosra veszem, hogy a producer megtalálja annak lehetőségét, hogy a későbbiek során a darabot nagyobb helyszíneken, sportcsarnokokban is bemutathassuk – zárta gondolatait.

A sokoldalú Cseke Péter

Cseke Péter színész, rendező és színházigazgató egy személyben. A kérdésre, hogy melyik igazán, illetve melyik leginkább, így válaszolt: – Jelenleg a legfontosabb hivatásom, hogy a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója vagyok, ez az elsődleges. Számtalan színdarabot rendeztem már Kecskeméten, időnként játszani is szoktam, ám ez az utóbbi időben kissé háttérbe szorult. Annyi szép szerepet eljátszottam már életem során, nem érzem úgy, hogy most feltétlenül a színpadon kellene megmutatnom magam. Ilyen feladatokra azonban, mint hogy az Aranycsapat szövetségi kapitányát, Sebes Gusztávot játsszam, boldogan kapható vagyok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!