galériával

2020.07.31. 20:00

Petőfire emlékeztek meg a kecskeméti Emlékházban

Petőfi Sándorra emlékeztek meg pénteken a kecskeméti Katona József Emlékházban, eltűnése napjának 171. évfordulója alkalmából.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Mediaworks

Az irodalmi, helytörténeti rendezvényt a Katona József Emlékház, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportja közösen szervezte meg.

A résztvevőket Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeólogus köszöntötte. Kiemelte, az említett három intézmény, illetve szervezet az, mely összefogva Kecskeméten méltó módon őrzi és ápolja a nagy magyar költő emlékét. Rajtuk kívül még az ifjúsági otthon munkatársa, Csizmadia Ilona az, aki a fiataloknak való ismeretátadás oldaláról erősíti célkítűzéseiket.

A Petőfi Emléknap rendezvényének további részében előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Elsőként Kenyeres Dénes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, Petőfi utolsó napjait idézte meg történelmi visszatekintése során. Ezt követően Székelyné Kőrösi Ilona Petőfi kecskeméti kötődései, emlékhelyek és kultusz címmel tartotta meg előadását.

A műsorban közreműködött még Bajtai Mária, Mesznéder Klára és Ádám András.

A rendezvényen sok szó esett Petőfi kecskeméti vonatkozásairól, érdekes történelmi eseményekről. Petőfi Kecskeméten végezte el elemi tanulmányait 1828-31. között az evangélikus egyház iskolájában. Tanára, Schiffendecker Dániel naplójában olvasható bejegyzésekből kiderül néhány részlet Petőfi gyermekkoráról is. 1842-43. között vándorszínészkedett Petőfi, így többek között Kecskeméten is fellépett 1843 januárja és áprilisa között. Ez idő alatt döntötte el, hogy a színpad helyett inkább költőként szerez hírnevet. Itt tartózkodása éveiben sok kecskeméti családdal állt kapcsolatban. A fiatal Petőfi rengeteg élménnyel gazdagodott a mezővárosi Kecskeméten.

A fontos események helyszíneit ma emléktáblák jelzik Kecskeméten, például a Luther udvarban az egykori iskolája helyén, a városháza falán, Szilády Károly könyvnyomdász egykori Híres Tipográfiai Műhelye helyén, a színháza egykori helyén a Malom központnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!