Fába faragott történetek

2020.07.14. 20:30

Nyomot hagytak maguk után a szanki táborok alkotói

Közel negyedszázad történetei elevenedtek meg a napokban a művelődési házban, ahol bemutatták a Fába faragott történetek című könyvet.

Tapodi Kálmán

Ifj. Lugosi István és Loksa Gábor dedikálták is az új kiadványt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

A kiadványban a szanki alkotótáborokban született művek kaptak helyet, melyek a fafaragók jóvoltából azóta is ékességei a községnek. A kezdeteket fényképek segítségével idézte fel Varga Ferencné polgármester, aki a táborok egyik főszervezője volt.

– Hihetetlen, hogy mennyire odafigyelő, gondoskodó házigazdák voltak minden alkalomkor a szankiak. Nagyon sokan segítették a táborok sikerességét, volt cég, amelyik anyagi támogatást nyújtott, de hála és köszönet minden segítőnek, szállásadónak. Mi minden pici dolognak tudtunk örülni, legyen az akár egy tálca sütemény. Az első alkotótáborban tizenöten dolgoztak és készítették el a legszebb óvodai udvari játékokat nekünk – sorolta Varga Ferencné, és külön is köszöntötte Figura László fafaragót, aki a kezdetektől résztvevője volt a táboroknak. Az idős majsai mester faragta Gy. Szabó Béla erdélyi fametsző szobrát, ami a helybeli iskolában kapott helyet.

Derzsi Pál erdélyi fafaragó irányításával készült a székelykapu az óvoda bejáratánál, Balatoni Tibor készítette az első Születések fája emlékművet, míg Kiss István egri fafaragó tervezte a Történelmi emlékút és a katolikus templom kertjében felavatott keresztút táblaképeit. – Fontos, hogy nyomot hagyjunk magunk után, és ez a könyv egy ilyen nyom – fogalmazott Loksa Gábor, a kötet szerkesztője, aki rövid verseket is írt az ifj. Lugosi István által lefényképezett alkotások mellé.

Ifj. Lugosi István és Loksa Gábor dedikálták is az új kiadványt
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!