galériával

2020.07.19. 17:59

A századeleji kávéházak hangulatát is megidézi a kecskeméti tárlat

Új tárlat nyílt csütörtökön Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Házában. A „Herman Lipót Művészasztalai – Hommage á Lechner Ödön és Szinyei Merse Pál” című vándorkiállítást a közönség a hatvani Hatvany Lajos Múzeum jóvoltából tekintheti meg. A tárlat kurátora, Millisits Máté művészettörténész, a múzeum munkatársa.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A Herman Lipót (1884-1972) kiállítás egyszerre tiszteleg a neves Munkácsy-díjas festőművész előtt, másfelől a Herman Lipót által rendszeresen látogatott kávéházak világát megeleveníti.

A megnyitón elsőként dr. Kriston Vízi József, a szervező a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kulturális Örökség Szakosztályának elnöke köszöntötte a vendégeket. A kiállítást megnyitotta: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztályának vezetője.

Beszédében Herman Lipót munkásságának, személyiségének bemutatása mellett kitért kecskeméti kötődésére is. 1899-től rendszeresen rögzítette az eseményeket, így kortörténettel is szolgál a Kecskeméti Művésztelep századeleji megalapításához. Korábban a városba érkezett, naplójában lejegyezte kalandjait, megírta a nehézségeket a művésztelep kapcsán.

Ifj. Gyergyádesz László örömmel számolt be arról, hogy 2022-ben terveznek a Cifrapalotában is egy Herman Lipót kiállítást bemutatni, halálának 50. évfordulója tiszteletére.

A tárlaton a dokumentumok mellett az egykor Budapesten működött Japán Kávéház 1920-as, 1930-as években használt eredeti tárgyai segítenek megidézni a régi fővárosi kávéházak világát. A kiállításhoz egy kamarakiállítás is kapcsolódik, „Évszázadok Bibliái” címmel, mely válogatás magán- és egyházi gyűjtemények Szentírásaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!