galériával

2020.07.16. 11:30

A szakrális tárlat a művészek körében zárult Kecskeméten

Méltó módon zárult a Hit kultúrája, a kultúra hite című képzőművészeti tárlat szerda este a kecskeméti Hírös Agórában. Az alkotók körében összegezték az elmúlt hetek látogatói tapasztalatait.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A Kecskeméti Képzőművészek Közösségének A Hit kultúrája, a kultúra hite című tárlatát a járványhelyzet miatt az eredeti márciusi nyitás helyett csak júniusban tárták a nagyközönség elé. A szakrális ihletésű kiállításon a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének tagjai, valamint két kecskeméti kötődésű művész mutatkozik be alkotásával. A 33 alkotó több mint 80 művét az elmúlt hetekben sokan tekintették meg.

A kiállítás záróeseményén Németh Ábel képzőművész, a Hírös Agóra munkatársa, valamint Balanyi Károly grafikus- és zománcművész, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének elnöke közösen rendezte meg. A szerdai záróeseményen, a különleges tárlatvezetésen a két művész összegezte élményeit a tárlat kapcsán.

Németh Ábel hangsúlyozta: a most látható tárlat három hónapon át zárt ajtók mögött várakozott. Amint kitárulhattak az ajtók júniusban, érkeztek a művészek, a kultúrapártolók, az érdeklődők. A tárlaton sok újító jellegű alkotást láthatott a közönség. Nagyon sok érdekes beszélgetésen van túl, rengeteg pozitív vélemény érkezett, de a kritikát is örömmel fogadta egy-egy mű kapcsán. Jó érzés volt számára, hogy újra elindult a kulturális élet, pezsgett a művészvilág. Feledtette az előző hetek komor és nehéz heteit.

Balanyi Károly a kiállítás rendezéséről, az elmaradt megnyitóról, a díjazottakról szólt elsőként, majd áttért szakrális vonalára. Ahogyan fogalmazta, a jó borhoz is kell a jó sav, úgy a művészethez is a szakralitás. E kiállítás jó lehetőséget biztosított arra, hogy művészeik saját hitüket, hitvallásukat bemutassák alkotásaikon keresztül.

Kiemelte, sajnos a kiállítás meghirdetésekor még két művésztársuk velük volt. Kalmárné Horóczi Margit festőművész és Ragó Lóránt grafikusművész is még alkotásokkal készültek a tárlatra, de sajnos az eredetileg tervezett megnyitót már nem érhették meg.

A tárlathoz kapcsolódóan idén is több díjat kiosztottak. Három művészt díjaztak: Kalmárné Horóczi Margit festőművész kiemelt életműdíjat kapott, sajnos már csak posztumusz díjként. Továbbá díjat vehetett át A.Varga Imre és Miklós Árpád alkotóművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!