Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Kör

2020.06.27. 07:00

Nyáron már együtt verselhetnek a tagok

Nagyon sok vers született a karantén ideje alatt a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Kör tagjainak tollából. A személyes találkozásokat nem tarthatták meg, de sokan éltek az online versíró pályázatok lehetőségével.

Sebestyén Hajnalka

Kovács István József is sok verset írt a karantén alatt

Forrás: PN

A járványhelyzet idején összefogásra, szeretetre és a szabályok betartására ösztönözte költőtársait Kovács István József, a baráti kör elnöke, Pilinszky-díjas költő.

– Utoljára március 8-án, a nőnap alkalmából rendezett irodalmi délutánon találkoztam költőtársaimmal – jegyezte meg az elnök. – Valamennyiünk számára furcsa és nehéz volt, hogy nem tudtunk személyesen beszélgetni, meghallgatni egymás verseit, de alkalmazkodtunk a váratlan helyzethez. Azért jó is történt velünk. A körünk főként nyugdíjasokból áll, így az alkotókedv megsokszorozódott, hiszen a bezártság, a kényszerű otthon maradás még több verset ihletett, mint az egyszerű hétköznapok. Sőt nemcsak versek születtek. Például Izsákon költőtársunk, Magyar Gyuláné Etelka regényírásba kezdett. Izsák város története, a régi paraszti élet, a vidéki élet ihleti munkáját – részletezte.

A Kossuth rádió és a Magyar Írószövetség kezdeményezésére többen is részt vettek az Otthon Versek országos online versíró pályázatán. Emellett Kovács István József is hirdetett saját pályázatot Karantén Versek címmel, ennek keretében is sok mű érkezett az elnök e-mail-címére.

– Bízom benne, hamarosan minden költőtársunk megismerheti ezeket a verseket, és egy közös találkozón elhangozhatnak. Nem titkolt célom, hogy ezen versek közül – főként a gyermek- és meseversekből – szeretném, ha többet színészek olvasnának fel a helyi televízióban – jegyezte meg az elnök.

Kovács István József is sok verset írt a karantén alatt
Fotó: PN

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Kör tagjai három hónapja nem találkoztak személyesen, a kapcsolattartás továbbra is interneten és telefonon zajlik.

– Év közben Kecskeméten, a Hírös Agórában tartjuk meg havi találkozóinkat. Erre most nincs lehetőségünk, csak ősszel jöhetünk ott újra össze. Így nyáron, Kerekegyházán, a Szecsődi Udvarházban – szabadban – tartjuk meg rendezvényeinket, ahol a hagyományainkhoz híven az irodalom mellett a zene is nagy hangsúlyt kap – mondta Kovács István József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!