galériával

2020.06.30. 21:48

Megemlékeztek a meghurcolt kulákokról Kecskeméten

Kedden Kecskeméten megemlékeztek a kulák üldözöttekről. A Lestár téri emlékműnél Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszédet mondott.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A kuláküldözést Kecskeméten hirdette meg Rákosi Mátyás 1948 augusztusában. E szomorú történelmi esemény emlékére kedden a hírös városban, a Lestár téri emlékműnél koszorúzással tisztelegtek a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdákról. A kuláküldözés áldozatainak emlékművénél elsőként beszédet mondott Varga László nyugalmazott református püspökhelyettes, a szervező KDNP nevében. Elmondta, személyesen is hallotta 1948 augusztusában, amikor Rákosi Mátyás meghirdette a kuláküldözést, amely mély lelki sebet ejtett benne. A 2012-ben felállított szobor létrejöttét is ő szorgalmazta.

Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszédet mondott, melyben a magyar történelem eme szomorú eseményeit idézte fel, saját családi kötődésével. Az ünnepséget koszorúzás és végül Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökének szavai zárták. A megemlékezésen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, Salacz László és Zombor Gábor országgyűlési képviselő is. A műsorban közreműködött a Református egyház kórusa, az M. Bodon Pál zenetanárai, a Kiskun Huszár és Hagyományőrző Egyesület, valamint Szabó Sándor tárogatóművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!