100

2020.06.29. 13:41

Kiállítással állítottak emléket Trianonnak Dusnokon

Aki Kalocsa felől, a „nagyhídon” keresztül érkezik Dusnokra, nem kerülheti el a figyelmét sem nappal, sem éjszaka balról a Vajas-parton felállított hat méter magas, piros-fehér színekre festett bambusz kettős kereszt és a kerítésen, szintén bambuszból font „Trianon 100” felirat. Éjszaka ugyanis pici ledekből álló égősor világítja meg mindkettő sziluettjét, melyek a HubArt Galéria és Bagolyvár Vajas felőli határát díszítik.

Zsigmond Enikő

A tárlat október közepéig látható

Forrás: PN

Hubert László dusnoki festő barátaival már tél óta komoly ünnepséget, kiállítást tervezett a századik évfordulóra, amit sajnos az idei különleges helyzet felülírt. Így szinte az utolsó pillanatokban kezdtek a szervezésbe, és egy olyan rendhagyó kiállítást sikerült összehozni, mely még folyamatosan ki fog egészülni festményekkel és szoborral is.

– Régi, hatalmas térkép, ami bemutatja a vármegyéket, be lehet barangolni segítségével a 100 évvel ezelőtti Magyarországot. Egy-két korabeli képeslap után készült festmény, az angyalos nagycímer megfestve, kis íróasztal pergamennel, toll és tintatartó mellette, régi telefon – installáció szimbolizálva az aláírást. De szerepel festmény Szent Istvánról, néhány tűzzománc, akvarell az Árpád-ház idejét idézve, retró rádióból pedig revíziós dallamok szólnak a hangulatot megidézve, hogyan is érintette a nemzetet a döntés – mutatta be Hubert László a kiállítást.

A kiállítást október közepéig tekinthetik meg a látogatók, a külső felirat és a kettős kereszt megvilágítása pedig a jövő évi évfordulóig marad.

A tárlat október közepéig látható
Fotó: PN

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!