Kecskemét/Budapest

2020.06.28. 07:00

A fotózás szerelmese lett, de a filmezés is érdekli

Király Péter tervezőgrafikusként diplomázott, de a fotózás az, ami igazán megérintette. A 27 éves kecskeméti egyetemista az elmúlt években már több kiállításon is bemutatkozott, illetve számos pályázati sikert elkönyvelhetett.

Sebestyén Hajnalka

Király Péter

Forrás: PN

– A napokban diplomázott tervezőgrafikusként. Mindig is művészi pályára készült?

– Kecskeméten, a Piaristáknál érettségiztem, már akkor körvonalazódott bennem, hogy a művészet alkalmazotti része érdekel, mint például az építészet. Szerettem a fizikát és a matematikát, de a művészetek is megérintettek. A Szabadiskolában Bruncsák András tanítványa voltam. Érettségi után Budapesten, a Képzőművészeti Egyetemen folytattam tanulmányaimat, ahol az elmúlt öt évben két diplomát szereztem. Grafikusként elsősorban a design és a reklámgrafika rész fogott meg.

– Grafikushallgatóként hogyan került kapcsolatba a fotózással?

– Másodéves voltam, amikor egy fotózással kapcsolatos – eléggé összetett – projektfeladatot kaptunk. Korábban nem fotóztam, így minden nagyon új volt számomra. Azonnal rabul ejtett, és kerestem a tanulási lehetőségeket, szerettem volna művészi igényű képeket készíteni, amelyeknek van mondanivalója. Emlékszem, a feladat kapcsán 2016. október 30-án készítettem el az első ilyen jellegű fényképemet.

– A sikereket látva, a fotózás iránti kíváncsisága és tanulási kedve folytatódott. Mikor vette meg az első komolyabb gépét?

– Nem sokkal később, egy középkategóriás Olympus fényképezőgépet, mely megfelelt az igényeimnek. Ráadásul könnyű volt, így bárhova könnyen magammal vihettem. Onnantól kezdve mindent fotózok.

– Mi az, ami igazán megihleti?

– Az utca a kedvencem, minden, ami ott történik. Nem szeretem a beállított képeket. Az élet a maga természetességével, ami megihlet. Az utca mellett a természetben is szívesen fotózom.

– Számos szakmai elismerést elért már fotóival. Milyen pályázatokon méreti meg magát?

– Teljesen amatőrként léptem a fotózás útjára, de több szakembertől kaptam szakmai segítséget, és egyengették a tanulási folyamatomat. Budapesten vettem részt egy kurzuson, ahol a látásmódom sokat csiszolódott. A pályázati lehetőségeket folyamatosan figyelem, és amelynek a témája tetszik és megfelelek a követelményeknek, szívesen megméretem magam. Művészeti energiámat most elsősorban ebbe fektetem.

– Melyek a legkiemelkedőbb eredményei?

– 2017-ben a II. Arthungry Díj Fotó & Film versenyen döntős lettem. 2018-ban a Trafó House versenyen 3., a Margó Őszi Könyvfesztivál Fotópályázaton 4. helyezést értem el. A Punctum kiállításon Honorable Mention dicséretet kaptam fotómért. Idén a Documentary Family Awards 2020 nemzetközi versenyen döntős, az ausztrál Head On Phot Festival Photo Slam versenyen szintén döntős lettem.

– Kiállításokon is bemutatkozott már?

– Igen, tavaly négy tárlaton is láthatta a közönség a fotóimat Budapesten és Kecskeméten. Ezek még nem önálló kiállítások voltak, másokkal közösen mutatkoztam be.

– A kecskeméti közönség hol láthatta képeit?

– A Nyári Termés kiállításon, illetve a 4. Kecskeméti Fotószalonon. Utóbbi kapcsán szeretném megemlíteni, hogy munkásságomra felfigyelt a közelmúltban elhunyt Király László György. Nagyon biztatott és ő kért fel, hogy a fotószalonon is részt vegyek kiállítóként.

– Művészeti vonalon is több szakmai sikert tud felmutatni. Milyen pályázatokon indult, milyen eredményekkel?

– Főként plakátpályázatokon, de többféle témában. A plakátművészet tetszik, mivel elég független műfaj. 2015-ben a Water is Life National című plakátversenyen shortlistes lettem, azaz a legjobbak közé beválogattak. A 100 éves a magyar animáció plakátpályázaton pedig második helyezést értem el.

Király Péter
Fotó: PN

– Diplomás grafikus, sikeres fotós. Ezek mellett a művészet más ága is megérintette az elmúlt évek alatt?

– Izgat a filmezés. Barátaimmal már készítettem egy rövidfilmet, melyre pozitív visszajelzéseket kaptam szakmabeliektől. Természetesen még csak tapogatózom a filmművészet terén, de nem tartom kizártnak, hogy a jövőben több energiát fektetek ebbe is.

– Idei sikerei között ­jegyezheti, hogy a Litera Büszkeség és balítélet kritikapályázaton a legjobbak közé válogatták be pályamunkáját. A kritika hogyan egyeztethető a művészeti vonallal?

– Mindig is nagyon sokat olvastam, a művészeti témájú könyvek mellett szépirodalmat és filozófiai témájút. Gondoltam, megméretem magam kritikapályázaton is. Shortlistes lettem, ami azt jelenti, hogy nem lettem első helyezett, de a legjobb tíz között jegyeztek. Írásom olvasható lesz majd a szaklapban is.

– Említette korábban, hogy az építészet érdekelte még középiskolásként. Erről teljesen lemondott?

– Építész nem szeretnék lenni, de művészi munkám során többször érintettem már a szakmát. A diplomamunkámhoz is egy olyan installációt készítettem, mely egy nagyon komoly térszerkezet. Remélem, a jövőben tudok majd vele pályázni.

– Hogyan képzeli el a jövőjét?

– Reálisan látom az életet, tudom, hogy csak nagyon kevesen élnek meg művészként, így én a gyakorlati részére helyezném a hangsúlyt. Ez nem azt jelenti, hogy csak a pénz motivál. Inkább kevesebb pénzt keresek, de a művészeti hozzáállásomat nem áldoznám fel. A terveim szerint szeptembertől középiskolai művésztanár képzésen folytatnám tanulmányaimat. Vonz a tanári pálya. Első lépcsőként középiskolai művésztanári diplomát, majd második lépésként doktori címet és egyetemi tanári diplomát tűztem ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!