Kecskemét Brass

2020.05.29. 07:00

Várják már a közös zenélést

Újabb, és reménye szerint az utolsó karanténvideóját készítette el a Kecskemét Brass. A rézfúvósegyüttesnek immár tizenhat tagja vett részt az Oroszlánkirály-videó elkészítésében. A zenészek teljes létszámmal szeretnének már személyesen is együtt játszani, nem csak virtuálisan.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskemét Brass néhány tagja térzenével örvendeztette meg a kecskemétieket az elmúlt hetekben

Forrás: PN

– Néhány hete mutatták be az interneten a Lion King, azaz az Oroszlánkirály című videójuk beharangozóját. Milyen volt a fogadtatása? – kérdeztük Földi Jácint trombitaművészt.

– Próbáltuk a karanténban töltött időből a legtöbbet kihozni. Mivel nem játszhattunk közönség előtt, otthonunkból sem nagyon mozdulhattunk ki, így a zenének éltünk, a lehetőségeinkhez képest. Így születtek meg a karanténvideóink. Először Chris Hazell Mr. Jums című művét adtuk elő április elején, majd az Oroszlánkirály felvezetéseként egy Disney-intróval érkeztünk április végén. Néhány napja pedig bemutattuk az Oroszlánkirályt, mely a leghosszabb. Úgy érzem, mindhármat nagyon jól fogadta a közönség a YouTube- és a Facebook-csatornán egyaránt. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk.

– Miért esett a választásuk az Oroszlánkirályra?

– Gyermekkori álmom volt, hogy egyszer ebben a változatban előadhassam az Oroszlánkirályt zenésztársaimmal. Gyermekként hallottam először ebben a hangszerelésben egy osztrák együttestől, mely nagyon mély nyomott hagyott bennem. Tudtam, egyszer én is ezt akarom. Most jött el a pillanat.

– Különleges zenei csemege mindhárom videó, hiszen valamennyien otthonukban játszanak, mégis egy zenei műben. Mekkora munkát jelentett az elkészítésük?

– Egyre könnyebb volt, és nagyon szerettem ezt a nem mindennapi munkát. Az elsőnél még voltak felesleges körök, a másodiknál és harmadiknál már rutinosabban dolgoztam fel a társaimtól kapott videókat.

– Ugyanazzal a csapattal zenélt mindhárom alkalommal?

– Az elsőnél a Kecskemét Brass tíz tagjával vágtunk bele a munkába, a másik kettőnél már 16-an játszottunk, mivel a zenei mű több rézfúvóst kívánt meg.

– Várható újabb karanténvideó?

– Nem. Egyrészt szerintem ezzel feltettük az i-re a pontot. Ennyi pont elég volt, ha újabbat csinálnánk, abban már nem lenne semmi plusz. Úgy gondolom, hogy mind hangilag, mind vizuálisan is magasan ez lett a legjobb. Másrészt, nagyon szeretnénk már élőben játszani.

– Erre nem is olyan régen volt lehetőségük is, igaz, kis létszámban.

– Valóban, egy kis térzenét adhattunk Kecskemét különböző városrészeiben a Filharmónia szervezésében. Jólesett játszani, kimozdulni, de az igazi az lesz, ha együtt játszhatunk valamennyien. Nemcsak a Kecskemét Brass tagjaiként, hanem a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral együtt, hiszen valamennyien a zenekar tagjai is vagyunk, én magam pedig néhány hónapja a Szimfonikus Zenekar programszervezője és menedzsere.

A Kecskemét Brass néhány tagja térzenével örvendeztette meg a kecskemétieket az elmúlt hetekben
Fotó: PN

– Erre van már kilátásuk?

– Most úgy tűnik, úgy tervezzük a szimfonikusokkal, hogy szeptember 14-én pótolhatjuk be a járványhelyzet miatt elmaradt Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjét a Hírös Agórában. Emellett bízunk benne, hogy már nyáron is lesznek fellépéseink a Kecskemét Brass-szal, például a Muzsikál az erdő program keretei között, ha meg tudják tartani. De egy különálló koncertet is tervezünk.

– A Kecskemét Brass tagjai találkoztak már, mióta megszűnt a kijárási korlátozás?

– A nagy találkozás még várat magára júniusig. Akkor tartunk egy nagy csapatépítő programot Kiskunfélegyházán, az ottani zeneiskola művésztelepén. A tagjaink egy része ugyanis a kecskeméti M. Bodonhoz, a másik része pedig a félegyházi zeneiskolához kötődik. A próbáink is hol itt, hol ott vannak. A beszélgetéseink alapján elmondhatom, mindenki nagyon várja már a közös zenélést és találkozást. Köszönettel tartozom a Brass minden tagjának a páratlan hozzáállásért, mely lehetővé tette a videók elkészítését. Külön köszönöm Magony Dezsőnek, aki amellett hogy játszik is a felvételeken, rengeteget segített az elkészítésben is.

Együtt játszottak, de mégis külön

A három videóban szereplő művészek: Magyari Benkő Gabriella (kürt), Retkes Krisztina (kürt), Hámori Áron (harsona), Benedek Péter (harsona), Kuna Lajos (harsona), Beke Márk (harsona), Magyari András (tuba), Magony Dezső (trombita), Pallagi Gábor (trombita), Laczkó Andrea (trombita), Szászi Benedek (trombita), Földi Jácint (trombita, szárnykürt), Palotás Gábor (timpani, glocken), Kiss Imre (ütő), Pocskai Roland (billentyű),

Homoki Zsolt (basszus), Földiné Mészáros Orsolya (klarinét) és Markóczi Rita (hárfa).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!