Mozaik Múzeumtúra

2020.05.19. 14:00

Kecskemétiek is részt vettek a múzeumi oktatási napon

A múzeumok nemzetközi napja alkalmából rendhagyó tanítási napot szervezett május 18-án, azaz hétfőn a Mozaik Múzeumtúra a felső tagozatos általános iskolásoknak.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS_CSABA

A múzeumpedagógiát népszerűsítő Mozaik Múzeumtúra programban közel húsz múzeum vett részt, köztük két kecskeméti intézmény, a Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és a Leskowsky Hangszergyűjtemény.

A DEMÓ névre hallgató program virtuális élményekkel, játékos tanulással szólította meg az 5-8. osztályos tanulókat, egy digitális órarend, vidám edukációs applikációk, filmek, videók felhasználásával. A virtuális esemény fő célja, hogy népszerűsítse a múzeumpedagógia újdonságait, innovációit, megmutatva, hogy a múzeumok hogyan tudják segíteni az oktatás mindennapjait.

Számos izgalmas és exkluzív élmény várt a regisztráló diákokra, többek között Balatoni József, alias Jocó bácsi rendhagyó interaktív vetélkedője, a Pákozdi Katonai Emlékpark huszárságról szóló filmje, a Leskowsky Hangszergyűjtemény kecskeméti bejelentkezésében pedig állatokból készült hangszereket mutattak be.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény kecskeméti bejelentkezésében állatokból készült hangszereket bemutattak be
Fotó: Bús Csaba

Szolnokról a RepTár jelentkezett különleges repülőgépekkel, a Természettudományi Múzeum az állatvilágba kalauzolt el minket, a Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális múzeumi túrát kínált, megidézve Arany János életrajzát, érdekességeket.

Balatonfüredről a Zsidó Kiválóságok Háza 132 neves tudós életébe, találmányaiba nyújtott betekintést. A Magyar Nemzeti Múzeummal a magyar lovagrendek világába cseppenhettünk bele, míg az érdi Magyar Földrajzi Múzeum 3D-s virtuális múzeumi túráját kínálta megtekintésre. Az ország egyik legdélebbi pontjáról, Siklósról egy vidám, történelmi kalandozásban lehetett részünk, a várkapitány és udvartartása részvételével.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Rodolfo bű­vésztrükkjeit hozta el többféle formában és módon, a Bajor Gizi Színészmúzeum jóvoltából pedig beleshettünk a kulisszák mögé. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum azt mutatta meg a diákoknak, hogyan készítsenek Camera Obscurát a saját szobájukban, míg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az irodalmi kávéházak korát idézte meg. A Néprajzi Múzeum Múzeum a karanténban című sorozatuk epizódjaival jelentkezett, a Déri Múzeum a gyógyítás és patikusság témakörét járta körbe online feladatokkal.

A fentieken kívül különleges játékokkal is készültek a szervezők.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény bemutatói mindig sikeresek a fiatalok körében
Fotó: Bús Csaba
Fotó: Bús Csaba
Leskowsky Hangszergyűjtemény, a víz hangjai – Élményprogram iskolásoknak a Víz Világnapja alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!