galériával

2020.05.31. 20:00

Kecskeméten is megemlékeztek a hősökről

Hősök napi megemlékezést tartottak vasárnap délelőtt Kecskeméten, a Deák Ferenc téri II. világháborús emlékműnél. Az ünnepi műsort koszorúzás zárta. A meghitt hangulatot emelte Szabó Sándor tárogatóművész játéka.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A megemlékezést a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend, az 1956 Magyar Nemzetőrség területi szervezete és több civil szervezet közösen rendezte meg. Az eseményen a megjelenteket köszöntötte és emlékező beszédet mondott lovag Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület területi elnöke.

Elmondta: Magyarországon csaknem 100 éve, május utolsó vasárnapján emlékeznek meg a hősökről. A magyarok több mint ezer éves történelme során rengetegen haltak hősi halált, elestek háborúkban. Ezen a napon rájuk emlékeznek. Ősök, szülők, dédszülők hősies helytállása nem volt hiába. A hősök élete példaértékű, a hazáért áldozták fel életüket.

Települések sokaságán állítottak neveket felsoroló emlékművet a hősök tiszteletére. Kecskeméten is van több, de olyan emlékmű nincs, melyen valamennyi név együtt olvasható lenne, hiszen több ezerről beszélhetünk. Könyvekben sokaknak emléket állítottak.

A hősök kapcsán számos nevet felsorolt Kenyeres Dénes, Szent Lászlótól Hunyadi János és Balassi Bálinton keresztül az 1956-os hősökig. Kecskeméti katonák között is sok hős volt. Napjaink hősei azonban az orvosok, ápolók és mentősök, akik az elmúlt hetekben heroikus küzdelmet folytattak a vírus ellen, mondta a beszéde végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!