Mézeskalács-készítés

2020.03.23. 07:00

Kihalt mesterséget visz tovább a kunszentmiklósi népi iparművész

A mézeskalács készítés és a faragás is kihalt mesterségek. Soós Melitta, egy kunszentmiklósi hölgy elmesélte, hogyan vált számára hivatássá és életformává is egyben.

Gulyás Sándor

Soós Melitta munka közben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

– Mi vonzotta a mézeskalácsos mesterséghez?

– A sütés szeretete, amely már gyermekkoromban kialakult. Kisgyermekként a nagymamámnál töltöttem a nyár egy részét, aki szeretettel tanítgatta jó kézügyességgel rendelkező unokáját a süteménykészítés fortélyaira. Akkoriban még nem süthettem egyedül, így sokáig a fejemben kavargó gondolatok csak vágyak maradtak. Tizenkét éves koromban jött el a nagy nap, amikor megkaptam születésnapomra az első süteményes könyvet. Megkopott lapjai még mindig megdobogtatják a szívem. A mézeskalács készítéssel 1998-ban kezdtem el foglalkozni, az akkori kollégáim biztatására. Az első darabok magfelrakásosak voltak, ezt követően tanultam meg és kezdtem el sütni a különböző más technikákkal készült mézeskalácsokat.

– Kitől tanulta ki a szakmát?

– A mézeskalácsosság szakmai részét Békéscsabán tanultam egy OKJ-s képzés keretein belül, ahol a mézeskalácshoz kapcsolódó összes cukrászati technikát és technológiát elsajátítottuk. A fafaragást csak később kezdtem el, ebben Rácz Ernő fafaragómester segített.

– Hogyan szeretett bele a faformával készült mézeskalácsba?

– Egy békéscsabai népművészeti táborban találkoztam először mézeskalács ütőfákkal. Már első látásra elvarázsoltak a gyönyörű, fába faragott minták. Ki is próbáltuk őket, és a formákkal sütött mézeskalácsok látványa megerősítette bennem a vágyat, hogy egyszer nekem is legyenek ilyen csodaszép faformáim.

– Mennyire volt nehéz a formafaragás elsajátítása?

– Nem könnyű, ezért sem csinálják sokan ezt a mesterséget. A nehézsége abban rejlik, hogy egy fordított látásmódot igényel, mivel a figurát negatívban kell belefaragni a fába.

– Ki volt a mestere?

– Rácz Ernő fafaragó népi iparművész vezetett be a negatív faragás rejtelmeibe 2007 nyarán, egy népi iparművészeti táborban. Jelenleg is együtt dolgozunk, utazunk, és folyamatosan tanulok tőle. Kovács Ernő fafaragó népi iparművész barátomnál pedig szerszámkészítést, faesztergálást, valamint egyéb faműves technikákat tanulok.

– Milyen fából faragják a mézeskalácsformát?

– A formák kizárólag keményfából készülnek, körte- és diófa a hagyományos alapanyaga a mézeskalács ütőfáknak. Én személy szerint a körtefát részesítem előnyben, mert bár nehezebb faragni, de szebb felületet biztosít.

– Mely motívumokat részesíti előnyben?

– Főleg a debreceni mézeskalács motívumait használom, amely a faformás mézeskalácsok között is különleges helyet foglal el a motívumkincse és formavilága alapján. Egyházi jellegű figurákat nem használ, jellemző motívum a növényi ornamentika, címer, állatok, emberi alakok, huszár, baba, szív. Leghíresebb ismert figurája a debreceni tányér.

– Vannak-e saját tervezésű formái?

– Csak ilyenek vannak, melyek a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által zsűrizettek, és védjeggyel ellátott alkotások.

– Van-e még tanulnivalója?

– Természetesen van, mivel ez is, mint más szakma, állandó fejlődést kíván. Egy egész életen át tartó tanulás. Szerencsésnek érzem magam, mert lehetőségem nyílt külföldön is – Csehországban – az ottani faformás mézeskalács készítését kipróbálni, valamint megnézni a formafaragás ott alkalmazott technikáját.

Soós Melitta munka közben
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Munkájáért milyen elismeréseket kapott?

– 2008-ban kaptam meg a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést, amely a kormány által adományozott állami elismerés, 2011-ben pedig a Népi Iparművész címet. 2010-ben az Országos Népművészeti Kiállításon bronz oklevéllel díjazták a munkámat. Azóta több pályázaton is részt vettem, kiemelkedő eredményeim egyike a 2016-os Zalaegerszegi Országos Fafaragó Pályázaton elért 1. helyezés.

– Hol mutatkozott be alkotásaival?

– Az országban nagyon sok helyen megfordultam már, többek között a debreceni mézes fesztiválon, amely sok éven keresztül megrendezésre került. A budai vár Nemzeti Galériájában, a Mesterségek Ünnepén, a Hagyományok Háza galériájában, a Szentendrei Skanzenben, a Kurultájon, a Körös-völgyi Sokadalomban és még számos helyen.

– Vannak-e tanítványai?

– Jelenleg nincs tanítványom, mivel a negatív faragás elég összetett és nehéz. Oktatóként szoktam részt venni rendezvényeken, ahol a mézeskalács készítését tanítom a saját faragott formáimmal.

– Nem mindegy, hogy mi kerül a formába. Hogyan és miből készül a jó tészta?

– A hagyományos Beliczay-féle mézes receptjét használom, amely jó minőségű virágmézből, cukorból, vízben oldott szalalkáliból és búzalisztből áll. A jellegzetessége az, hogy nem szabad felfőzni a mézet bekeverés előtt, így a kész mézeskalács jobban megtartja a méz ízét. Bekeverés után pihentetjük a tésztát, majd a faforma mélységének megfelelő vastagságúra nyújtjuk. Ezt követően a kilisztezett formába nyomkodjuk, és egy határozott mozdulattal kiütjük a faformából. A formázott mézeskalácsokat száradni hagyjuk, majd amikor beszívta a lisztet és a felülete fényessé vált, készen áll a sütésre.

– Mit jelent az Ön számára a mézeskalácsosság, megítélése szerint szükséges-e ápolni és átadni, megőrizni ezt a szép mesterséget?

– Számomra a mézeskalács készítés és a faragás hivatás, illetve életforma is egyben. Ennek a szakmának a különlegessége abban rejlik, hogy egy hatvan éve kihalt mesterség a mézeskalácsosság, a formafaragással együtt. Szikszay Sándor volt az utolsó mézeskalácsos mester, aki maga faragta a formáit, több szakirodalomban is megemlítésre került, hogy halálával kihalt ez a nem mindennapi mesterség. Örömömre szolgál, hogy hat évtized után először én mondhatom el magamról, hogy újra tudom éltetni és továbbvinni ezt a csodás szakmát, különleges mesterséget. Felemelő érzés saját faragású faformákkal dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!