GALÉRIÁVAL

2020.03.04. 20:00

Hamarosan startol a 35. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Március 16-án kezdődik el a 35. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, melynek idei mottója: A Hit kultúrája – A kultúra hite. A programkavalkád idén is nagyon sokszínű, szinte valamennyi művészeti ág helyet kapott a 22 nap több mint 50 rendezvénye között.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A város egyik legnagyobb, legrangosabb összművészeti rendezvénysorozatáról, a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválról szerdán tartottak sajtótájékoztatót a szervező Hírös Agóra Kulturális Központban. Először Földi Jácint trombitaművész játszott, majd Szappanos Benedek, az intézmény külső kapcsolatokért felelős munkatársa köszöntötte a vendégeket.

A rendezvényt Kecskeméti Megyei Jogú Város önkormányzata is jelentős összeggel támogatja. A város nevében Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester méltatta a hagyományokat ápoló, értékeket közvetítő fesztivált. Az április 6-áig tartó rendezvényről Bak Lajos, a Hírös Agóra igazgatója adott számot.

– Az ország legrégebbi tavaszi fesztiváljai közé tartozik a kecskeméti, ráadásul a folytonosságot is sikerült fenntartania. Az idei fesztivál összköltségvetése meghaladta a 40 millió forintot. Ebből a 22 nap alatt 13 helyszínen 53 programot szervezünk meg a társintézményeinkkel közösen – részletezte, a programok közül kiemelte az országosan is kiemelkedő, látványban gazdag Tesla Produkciót, melynek vidéki bemutatóját tartják Kecskeméten.

A Tavaszi Fesztivál keretein belül idén is lesz több kisebb fesztivál, mint a Fringe, a Szín-Tár vagy a Bohém. Ezek kapcsán Zum Erika, az ifjúsági otthon munkatársa és Sárosi Gábor szólt néhány gondolatot a fiatalokat megszólító Fringe fesztivál idei újdonságairól.

Ezt követően a társintézmények kaptak szót, hogy bemutassák saját programjaikat. Ifj. Gyergyádesz László a Cifrapalotában látható X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléra készült alkotásokból összeállított kiállításról szólt. Lóránd Klára a Bozsó Gyűjtemény Ország Lili művészetét bemutató tárlatról, Kiszely Ágnes a Ciróka Bábszínház programjairól árult el részleteket. Kuna Lajos a Kecskeméti Városi Fúvószenekar és a Kecskeméti M. Bodon Pál AMI Ifjúsági Fúvószenekarának ünnepi hangversenyére, Kriskóné Dávid Mária a Népi Iparművészeti Gyűjtemény Sakura című japán alkotókat prezentáló kiállításra, Ferencziné Kerekes Edit a Cantus Nobilis Kórus hangversenyére invitálta a közönséget.

Végül Toókosné Börönte Erika, a Hírös Agóra munkatársa három programot ajánlott még a résztvevők figyelmébe. A fesztivál nyitányaként a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar ad koncertet, melyet vendégként Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester vezényel. A fesztivál zárásaként a világhírű belga La Cetra D’Orfeo játszik. Újdonságként pedig Bő Szekund címmel Bősze Ádám tart majd zenei stand-up estet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!