Megemlékezés

2020.03.03. 19:56

Filmvetítéssel emlékeztek Wass Albertre Kiskunfélegyházán

Rendhagyó módon csatlakoztak idén a Wass Albert-felolvasó­maratonhoz a kiskunfélegyháziak. Ezúttal ugyanis felolvasás helyett filmvetítéssel emlékeztek pénteken az íróra a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, ahol legnépszerűbb regényéből, A funtineli boszorkány című trilógiából készült filmet vetítették le.

Vajda Piroska

Kállainé Vereb Mária és Poór István a hattyúházi emlékesten

Forrás: Petőfi Népe

Az eseményen jelen volt a film rendezője, Poór István is. Elmondta, itthon nem kapott támogatást a film forgatókönyve, Amerikában viszont egy nemzetközi filmversenyen háromszáz induló közül a legjobbnak választották. Hozzátette, tíz éven keresztül dolgozott a filmen és mindössze négymillió forintból valósította meg. A főbb szerepekre erdélyi színészeket kért fel.

Kiskunfélegyházán 2010-ben tartották az első Wass Albert-felolvasóestet Gulyás László vándormuzsikus kezdeményezésére a könyvtárban – idézte fel a kezdeteket Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató. Elmondta, Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének személyisége, nagy idők koronatanúja, az Erdélyi Világszövetség volt társelnöke. Írói, költői munkásságának minden értéke a magyar örökség része. Idén lenne 112 éves. Wass Albert művei Magyarországon a rendszerváltás óta jelennek meg.

A funtineli boszorkány Wass Albert nagy sikerű regénytrilógiája, 1959-ben, amerikai emigrációja alatt írta. 2005-ben a huszonötödik helyen került be Magyarország száz legnépszerűbb könyvei közé. A magyar alkotások között a tizennegyedik legnépszerűbb könyvnek bizonyult – ismertette Kállainé Vereb Mária.

Kállainé Vereb Mária és Poór István a hattyúházi emlékesten
Fotó: Petőfi Népe

– Amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtük a felolvasóestek megszervezését, úttörő feladatot vállaltunk. Később már nemcsak Wass Albert, hanem Reményik Sándor, Tamási Áron, Sütő András és más erdélyi írók, költők, valamint a város neves szülöttei, Móra Ferenc és Petőfi Sándor műveiből olvastak fel a félegyházi fiatalok és idősek egyaránt. Egy tavalyi felkérésnek eleget téve azonban idén Poór István filmjét nézhetik meg Wass Albert félegyházi tisztelői – mondta köszöntőjében a könyvtárigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!