Ikonfestészet

2020.03.13. 14:00

A dusnoki HubArt Galériában mutatkozott be Pesztalics Márta

A hetedik éve működő dusnoki HubArt Galéria tavasznyitó rendezvényén Tavaszi zsendülés címmel Pesztalics Márta festő mutatkozott be.

Zsigmond Enikő

Pesztalics Márta és Hubert László

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Zsigmond Enikő

A galéria tulajdonosa, Hubert László köszöntötte a nagy számú közönséget, akik között nemcsak helyiek és környékbeliek, hanem az ország távolabbi vidékeiről, Budapestről, Visegrádról érkezők is voltak. A házigazda a közösségek erejét napjaink elmagányosodott lelkei gyógyírjának nevezte. Mindszenti István polgármester megnyitójában arról beszélt, hogy a művészet miként tud részévé válni az ember életének, mind a művelőknek, mind a csodálóknak is.

– Az igaz művészet kalauz, mely elvezet Istenhez, a széphez, a jóhoz, az örökkévalóhoz – idézte II. János Pál pápa szavait, majd azzal folytatta, hogy a művészet felelősséggel tartozik, hiszen az ember lélektani, kulturális, spirituális fejlődéséért is felel, mert az egyén személyiségét az itt érő behatások formálni, finomítani tudják.

Annál is inkább aktuálisak voltak gondolatai, hiszen a kiállító festő, Pesztalics Márta számos technikával készült képe között egy teljes fal jutott a galériában ikonfestményeinek. A keleti kereszténység, az ortodoxia gyöngyszemeinek nevezett ikonfestészetnek szigorú szabályai vannak, melyet az alkotó a görögkatolikus egyház szervezésében működő szegedi ikonfestő körben tizenkét évi tagság alatt tanult meg és alkalmaz azóta is.

Pesztalics Márta és Hubert László
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

Pesztalics Márta a vajdasági Törökbecsén született, családjával Szabadkán élt, ahonnan 1993-ban a háború miatt férjével és két fiával Szegedre menekültek, majd 2015-ben költöztek Kalocsára. A pedagógus végzettségű alkotó 1980-ban kötött mai napig tartó barátságot a festészettel, amikor tagja lett Szabadkán a képzőművész körnek, de már akkor is Magyarországra járt alkotótáborokba. Átköltözésük után tagja lett a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Körnek. Kedvenc technikája a száraz akvarell, de szívesen alkalmaz más technikákat is, például olajat és pasztellt. Eddig összesen közel ötven önálló tárlata volt, a csoportos kiállítások száma pedig kétszáz körüli.

Egy kedves szokással zárták a megnyitó hivatalos részét. Hagyomány, hogy bármely művészeti ág képviselője kiállít, koncertezik, előad a galériában, mely nemcsak a HubArt, hanem a Bagolyvár nevet is viseli, oklevéllel fogadják be őt a „bagolyvári” családba. Az erről szóló tanúsítványt Bolyki Lajos visegrádi képzőművész adta át Pesztalics Márta részére. A rendezvényen Koprivanacz Lilla fuvolajátékával és Karaszi Anna verssel működött közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!