kalocsa

2020.02.25. 13:50

Elmarad idén a Duna Menti Folklórfesztivál

A fesztiválra hagyományosan háromévente kerül sor, ezért idén nyáron kellett volna megrendezésre kerülnie, a rendezvényt azonban egy évvel későbbre halasztják.

Gábor János

A több mint fél évszázados hagyománnyal rendelkező találkozót jövőre tartják meg

Forrás: Petőfi Sándor

Fotó: Perity István

A nemzetközi esemény költségei nem szerepeltek a város idei büdzséjében, ezért néhány városatya rákérdezett, hogy mi lesz a sorsa a több mint fél évszázados hagyományokkal rendelkező fesztiválnak. Kiderült, hogy egy évvel elhalasztják, mondván, a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár (KKKK) korábbi vezetője nem tette meg a szükséges előkészületeket, és ennyi idő alatt már nem lehet jól megszervezni. – Idén nem tudunk folklórfesztivált tartani, aminek nem anyagi oka van – magyarázta a legutóbbi képviselő-testületi ülésen dr. Filvig Géza Fidesz-KDNP-s polgármester, miután ellenzéki képviselők arról érdeklődtek, hogy a rendezvénnyel miért nem számoltak a költségvetésben.

– Nyilván most lenne a hároméves esedékessége, csak nem volt semmilyen szervezési előkészülete. Nem lehet egy ilyen rendezvényt jól megszervezni négy-öt hónap alatt. A korábbi vezetőnek nem volt erre figyelme és ideje – magyarázta dr. Magóné Tóth Gyöngyire utalva, aki a helyhatósági választásokon indulva a megyei közgyűlés DK-s politikusa lett, ezért – összeférhetetlenség miatt – mondta fel vezetői állását, hiszen a városi közszolgálati televízió is az ő irányítása alá tartozott. – Az a szakmai javaslat érkezett hozzám, hogy elhalasztanánk a következő évre, hogy egy tényleg jó színvonalú folklórfesztivált tudjunk tartani. Én ezt elfogadtam, ezért nincs benne a költségvetésben – mondta Filvig.

A KKKK korábbi igazgatója a közösségi médiában reagált a döntésre és annak indoklására. Egy, a Duna Menti Folklórfesztiválra vonatkozó posztnál kommentben cáfolta, hogy az ő távozása miatt marad el a nemzetközi néptáncos találkozó. Mint írta: tavaly november óta nem dolgozik az intézménynél, amely korábban „soha nem kezdte” ennél hamarabb a következő évre eső rendezvény szervezését, hiszen azt néhány hónap alatt össze lehet hozni. Lévén nyári eseményről van szó, „még most sem lenne késő” – fogalmazott, csak „visszamutogatás helyett dolgozni kellene” – hangsúlyozta.

A több mint fél évszázados hagyománnyal rendelkező találkozót jövőre tartják meg
Fotó: Perity István / Petőfi Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!