Kalocsa

2020.02.22. 12:02

A jubiláló Kiss István képei láthatók a Városi Galériában

Kiss István művész-tanár jubi­leumi kiállítása évtizedek munkásságát összegzi a Városi Galériában. A kiállítás megnyitóján Budai Viktória fogadta a megjelent közönséget.

Gábor János

Budai Viktória, Kiss István, Kiss Farkas Éva és Kiss Gy. Csaba a megnyitón A szerző felvétele

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Városi Galériában rendezett megnyitón felszólaló Kiss Gy. Csaba MTA-doktor új címet adott volna az egyébként is beszédes Kép-Fény-Kép című tárlatnak, amelyben a többszörösen jubiláló Kiss István festő-grafikus-tanár 45 éves munkásságát gyúrták egybe gyermekei anyjának, Kiss Farkas Évának a fotóival. A közös kiállítás a köztiszteletben álló, dunapataji származású pedagógus különböző korszakaiból villant fel elemeket: portrék és metszetek, színpompás tájképek váltakoznak, ráadásul sokféle stílusban és módszerrel készült alkotásokon, hiszen Kiss annyi technikát adott át tanítványainak, amennyit csak tudott, és ez nyilván visszahatott rá.

A kiállítás megnyitóján Budai Viktória, a Viski Károly Múzeum művészettörténésze fogadta a galériában ritkán látható létszámban megjelent közönséget, és a fő intézmény kollektívájának nevében egy nagy tortát is átadott az ünnepeltnek. A művész tiszteletére Szollár Rezső és Wachsmann Ildikó különleges zenei összeállítással, míg Kiss Rita, a kiállítók lánya egy látványos táncbemutatóval készült. A több évtizedes munkásságot régi barát, az egész országban megbecsült szaktekintély, a szintén dunapataji származású MTA-doktor, Kiss Gy. Csaba méltatta.

– Én azt a címet adnám ennek a kiállításnak, hogy Képek párbeszéde. A párbeszéd ugyanis páros beszédet jelent. Kétféle beszédmóddal találkozhatunk: a festett, rajzolt képekkel és a gép közvetítésével készített képekkel. Másféle fantáziát kíván az egyik, mint a másik – magyarázta a művelődés- és irodalomtörténész, címzetes egyetemi tanár.

– Nem egyszerű, hogy kit köszöntsünk Kiss István személyében, aki festő- és rajzművész, de tudjuk, hogy leginkább rajztanárnak nevezi magát, mert több mint négy évtizeden át volt rajztanár. Ez feltehetően fontos szerepet játszott művészi útjain, mivel több műfaj titkaiba kellett beavatnia tanítványait, így ő maga is végig próbálta az akvarellfestés, a rajzolás, a grafikák, a linóleumfestés útjait. Tanítva tanult – foglalta össze.

Budai Viktória, Kiss István, Kiss Farkas Éva és Kiss Gy. Csaba a megnyitón A szerző felvétele
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Kiss Gy. Csaba hozzátette: barátja „nem csupán önmegvalósításként képzeli el művészlétét”, mivel „rendületlenül hisz” alkotótáborok, szakkörök szervezésében is, valamint nagyban neki köszönhető a helyi kulturális életben egyre nagyobb szerepet vállaló Kalocsai Kortárs Művészeti Klub létrehozása. E tevékenységei miatt nemcsak „tanárként, képíróként”, hanem művészeti események szervezőjeként is megérdemli a tiszteletet, hangsúlyozta.

A Kép-Fény-Kép című tárlatot március 15-éig lehet megtekinteni a kalocsai Városi Galériában, a vasárnapok és hétfők kivételével minden nap 10–12 és 14–17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!