KECSKEMÉT

2020.01.28. 11:10

Művészeti Mélymerüléssel hozzák felszínre a valós problémákat

Az ötletgazdák a jótékony célok érdekében a saját szellemi erejük összerakásával egy színvonalas művészeti utcalapot készítettek, amelyet évente négy alkalommal, nyomtatott formában juttatnak majd el olvasóik kézbe.

Bajáki Zsanett

Fotó: BUS CSABA

– Ezt tenni: számunkra lehetőség, tudásunkhoz mérten kötelesség! – ezekkel a gondolatokkal vezették nyilvánosság elé hétfői hivatalos sajtóbemutatóján a Mélymerülés című, negyedévente megjelenő új kecskeméti utcalapot. A helyi kortárs alkotók műveinek teret adó rendhagyó kiadvány idei első lapszámának teljes bevételével a Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának utcai gondozó szolgálatát kívánják támogatni.

– Az elmúlt év novemberében, az adventi időszak különféle jószolgálati programjainak egyeztetése idején vetődött fel az ötletgazdában, majd frissen megszólított társaiban (Libor Zoltán, Dr. Király László György), hogy érdemes volna talán egy olyan kezdeményezést is útjára indítani, amely a közösségek perifériájára került, mélyszegénységben élőket, vagy „csak általában” a komoly szociális problémákkal küzdőket segítené – fogalmazott Kriston-Vizi József, főszerkesztő a jelenlévőknek, akik teljesen megtöltötték a Tudomány és Technika Háza különtermét.

Az ötletgazdák tehát a kitűzött cél érdekében a saját szellemi erejük összerakásával egy színvonalas művészeti utcalapot készítettek, amelyet évente négy alkalommal nyomtatott formában juttatnak majd el olvasóik kézbe, ezzel is folyamatosan felszínen tartva az egyéni és közösségi összefogást.

– Már a kezdetektől fogva lényeges volt, hogy igényes külsővel jelenjen meg a keresztségben végül is Mélymerülés címet kapott újság; ehhez az első szóra csatlakozott Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas képzőművész, aki önzetlenül felvállalta a lap egész arculatát, valamint az első szám grafikai és tördelői munkáját – folytatta a főszerkesztő. – A négy fős szerkesztői csapat tágabb ismerősi köréből alkotókat szólított meg, akik elfoglaltságaik közepette is bőséges anyagot küldtek. Az első lapszámban Banczik Róbert, Galuska László Pál, Gyenes Kata, Hajdú László (HAL), Király László György, Libor Zoltán, Szűcs Brigitta Zita, Ulrich Gábor, valamint Müller Péter Sziámi fotói, versei, szépprózái és grafikái kaptak helyet a nyolc oldalon.

A műsoros bemutató délutánon Sipos Gábor Gergő Bach gordonka szólóinak foglalatában Koltai-Nagy Balázs, a kecskeméti Katona József Színház színésze olvasott fel az írásokból. A lap jelenleg a Bozsó Gyűjteményben, a Leskovszky Hangszergyűjteményben és a Ráday Múzeumban kapható, de a szervezők remélik, hogy más intézmények is csatlakoznak a terjesztői körhöz. Az első szám bevételéből a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának kötelékében igen mostoha körülmények között dolgozó utcai gondozó szolgálatosok munkáját és a közel 250 főnyi ellátott körülményeinek javítását támogatják.

A szervezők önálló facebook oldalt is létrehoztak, amely folyamatosan tájékoztat a lap körüli történésekről; elektronikus kapcsolatba a [email protected] levelezőn lehet kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!