KISKUNHALAS

2020.01.08. 20:00

Legendás magyar slágerek fűződnek a nevéhez

Telt házas közönség előtt mesélt kalandos szakmai és életútjáról a halasi kötődésű basszusgitáros, dalszövegíró Trunkos András a Közösségek Házában.

Mester-Horváth Nikolett

Teltházas közönség előtt mesélt kalandos szakmai és életútjáról Trunkos András zenész, zeneszerző

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A Rolls Frakció, a Bikini és az Omega nagy slágerei közül számos fűződik Trunkos András nevéhez. Mozgalmas szakmai útját egy folkzenekar bőgőseként kezdte, majd az aktuális rendszer letiltott zenésze lett, így került Amerikába. A rendszerváltás után tért haza, Nagy Feróval írt dalokat, ma pedig az Omega menedzsere.

A nagykanizsai születésű zenész és családja édesapja katonai szolgálata miatt Kiskunhalasra költöztek, így Trunkos András tizennégy éves koráig a városban nevelkedett. – Minden szép és jó ehhez a városhoz köt engem. A gondtalan gyerekkorom emléke Kiskunhalas, ez volt a város, ahova mindig hazajártam a szüleim és testvéremhez, amíg éltek. Csak jó érzéssel gondolok Halasra – mondta.

Trunkos Andrást szülei óva intették a zenész szakmától, szorgalmazták, hogy valami hétköznapi foglalkozást válasszon. Ő azonban a zenei világban lelt otthonra, közel háromszáz dalszöveget írt a Rolls Frakciótól az Omegáig. – Pályafutásomat a hetvenes években kezdtem a Kolinda folkzenekarban bőgősként. Franciaországban felfigyeltek ránk, egy ottani kiadó le is szerződtetett minket, Európa szerte turnéztunk. Miután Párizsból hazajöttem D. Nagy Lajos meghívott a kezdő Rolls együttesbe a basszusgitáros helyére. Ekkor születtek az első dalszövegeim – emlékszik vissza a kezdetekre.

A Rolls Frakció basszusgitárosának-szövegírójának színpadra lépését azonban viszonylag hamar megtiltotta az akkori hatalom, miután egy miskolci koncerten egy női nemi szervet ábrázoló formával kiegészített Népszabadság-trikóban lépett színpadra. – Ezt követően úgy játszott a zenekar, hogy az én helyemen a színpadon egy fogas volt, jómagam pedig a függöny mögött pengettem. Ennek következtében viszont kitiltottak az összes koncerthelyről – idézte fel a történteket Trunkos András.

Teltházas közönség előtt mesélt kalandos szakmai és életútjáról Trunkos András zenész, zeneszerző
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A teljes eltiltás után 1987-ben a zenész Temesvári Andrea teniszezővel Amerikába költözött és a tenisszel járták a világot, majd Los Angelesben csinált egy stúdiót, ahol hangszíneket gyártottak és azokat adták el ottani zenészeknek. Hét évvel később a válását követően, a rendszerváltás után tért vissza Magyarországra. – Felkértek, hogy Nagy Feróval együtt írjuk meg a Bikini hanganyagát, aminek akkor már D. Nagy Lajos volt az énekese. Akkora összeget mondtam, amiért elvállaljuk, hogy biztos voltam benne, nem fizetik ki. Kifizették. Ebből lett a zsigulim és a szakmai sikerek is beindultak – mondta.

Trunkos András a bikinis évek után 2010-ben valami újban próbálta ki magát. Kóbor Jánossal közösen úgy döntöttek, összegyúrják a rock és a klasszikus zenét, szimfonikus hangszerelést adnak az Omega daloknak, ami külföldön is komoly sikereket hozott az együttesnek. Trunkos András azóta a zenekar dalszövegírója és menedzser-producere. A Szimfónia, Rapszódia, Oratórium után jelenleg az Omega Testamentum albumon dolgoznak.

Néhány éve életveszélyben volt

Szívproblémái miatt pár évvel ezelőtt stent-beültetést végezték Trunkos Andráson, műtét közben azonban megrepedt a koszorúér. – Iszonyú volt, hiába kaptam a morfiumot, rettenetes fájdalmaim voltak hosszú napokon keresztül. Nem lehetett tudni, hogy életben maradok-e, de a kórházi ágyban fekve eszembe jutott, hogy még nem született unokám, elkezdtem ebbe kapaszkodni és felépültem. Azóta van egy unokám is – mondta már mosolyogva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!