Kunszentmiklós / Galériával

2019.11.08. 07:00

Végvári lovagok, tatár martalócok csatáztak Kunszentmiklóson

Kiskun Históriás Napot tartottak Kunszentmiklóson a Felső-Kiskunsági Turisztikai Egyesület és az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület szervezésében. A rendezvénnyel a múltunk hősi halottai előtt kívántak tisztelegni a szervezők.

Gulyás Sándor

Végvári lovagok, tatár martalócok, kiskun vitézek, szabad hajdúk és gyalogos darabontok lepték el a napokban Kunszentmiklós központját. A marcona vitézek a Kiskun Históriás Napon mutatták be harci tudományukat az érdeklődő közönség előtt.

– Egyesületünk az év elején alakult meg, hogy képviselje Kunszentmiklós és környékén a turisztikai irányvonalat, ez idáig ugyanis nem volt olyan szervezet, aki a térség népszerűsítésére jött volna létre. Legfontosabb célkitűzésünk, hogy bemutassuk és különféle rendezvényekkel, programokkal népszerűsítsük Kunszentmiklós, illetve a Felső-Kiskunság, a Nemzeti Park és a régió turisztikai lehetőségeit – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vass Viktor, az egyesület tagja, a rendezvény egyik fő szervezője.

Első rendezvényét október elején tartotta meg a Felső- Kiskunsági Turisztikai Egyesület. A retró fesztiválon neves előadók szórakoztatták a város lakosságát. A folytatásra sem kellett sokat várnia a település lakóinak.

– Mindenféleképpen szerettünk volna egy hagyományőrző programot szervezni Kunszentmiklóson. A Kiskun Históriás Nap megszervezéséhez az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület nyújtott segítő kezet. A rendezvényre az ország szinte minden részéről érkeztek hagyományőrzők – fűzet hozzá Vass Viktor.

A rendezvénnyel a török kort kívánták felidézni a szervezők. Állítottak össze „élőképet” végvári lovagokkal, tatár martalócokkal, kiskun vitézekkel, szabad hajdúkkal és gyalogos darabontokkal, így mutatva be a kor Felső-Kiskunsági miliőjét. A históriás nap vendégei voltak a Várpalotai Darabontok, Bakonyi Poroszkálók Csepin Péter vezetésével, valamint a drégelypalánki Északi Szabad Hajdúk.

– A históriás nappal új kulturális színt kívántunk vinni településünk életébe, hogy felhívjuk a figyelmet saját hagyományainkra, főképp arra a részére, amit eddig még nem mutattunk be. A kunok beköltözésével, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc témakörével sokszor foglalkoztunk. Itthon viszont még nem mutattuk meg magunkat kiskunokként és tatárokként – emelete ki Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetője.

A harci bemutatók mellett a közönség az ősi mesterségekkel, többek között a fafaragás, a bronzöntés fortélyaival is megismerkedhetett, mindemellett a vállalkozó kedvűek íjászatban is kipróbálhatták magukat. A gyermekeket különféle ügyességi játékok várták. A hangulatról Sziránszki József regős és Teski Zoltán kecskedudás gondoskodott.

Húsz éve ápolják kun hagyományaikat

A kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület 1998-ban alakult Lesi Árpád, a város jelenlegi polgármestere kezdeményezésére. A kunok a XIII. század végén, a XIV. század elején, a tatárdúlást követően újra betelepültek a Felső-Kiskunságba, akkor az Iloncsuk nemzetség bírta ezt a területet Kiskunlacházától a mai Kunszállás környékéig. Innen ered az egyesület neve, amit az alapítók választottak, így tisztelegve kun őseik előtt. A tagság akkoriban még kizárólag csak íjászattal foglalkozott, tudásukról versenyeken adtak számot. A vezetői teendőket tíz esztendeje vállalta magára Vass Gergő, akinek hagyományőrző munkáját a Kunszövetség 2015-ben Sudár István-díjjal ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!