galériával

2019.11.30. 11:44

Sántha György-emléktáblát avattak Kecskeméten

Kecskeméten pénteken avatták fel dr. Sántha György költő emléktábláját az Aranyhomok szálloda falán. A helyszín nem véletlen, hiszen az ismert hotel a nevét az 1960-as években a kecskeméti költő ötlete alapján kapta.

Sebestyén Hajnalka

A tábla állítása régi vágya volt a Sántha György emlékkörnek. Vezetője, Benkő Irén és társa, dr. Nagyné dr. Fehér Irén évek óta dolgozott azért, hogy végre méltó emléket állítsanak az 1974-ben elhunyt költőnek. A táblát a Sántha György emlékkör és az Aranyhomok Szálloda közösen állította.

Az emléktábla avatóünnepségén részt vett többek között dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, Király József önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési bizottság alelnöke, Gömöri Ferenc, az Aranyhomok Szálloda igazgatója, Balanyi Károly, az emléktáblát készítő zománcművész, Kis János evangélikus lelkész, Turai Kamill esztéta, Sántha György családja, Gál Erika, a megyei könyvtár Helyismereti Gyűjteményének munkatársa, valamint Szabó György Róbert, Jakabszállás polgármestere.

Az ünnepségen először Benkő Irén köszöntötte az emlékezőket. Szólt a saját elhivatottságáról, a költő munkásságáról és a kör munkájáról. Dr. Sántha György 1884-ben született és 1974-ben halt meg. Tősgyökeres kecskeméti volt, de élete egy részét Jakabszálláson töltötte, a kúriájában sok neves kortárs költő és író megfordult. A kúria ma is a család tulajdonában áll.

Az emléktáblát Kis János evangélikus lelkész áldotta meg, a költő munkásságát méltatta Turai Kamill esztéta.

Király József beszédében hangsúlyozta, a múlt értékei közül nemcsak az épületeket kell megőrizni, hanem azon emberek munkásságát sem szabad engedni, hogy feledésbe merüljön, akik sokat tettek Kecskemétért. Sántha György is azok közé tartozik, akik sokban hozzájárultak a város kulturális fejlődéséhez.

Az emléktábla a szálloda falán található, de a mellette lévő épületrész nagyon rossz állapotban van. Az emlékkör, és a szálloda vezetése is bízik benne, hogy a város segítségével ez az állapot megszűnik, és hamarosan méltó környezetben lesz látható a szép emléktábla.

Jakabszállás polgármestere, Szabó György Róbert örömmel osztott meg egy hírt a jelenlévőkkel. Elmondta: nagyra becsülik Sántha György munkásságát, büszkék arra, hogy egykoron a településen töltötte élete egy részét. Éppen ezért a most felújítás alatt álló művelődési ház az ő nevét veszi majd fel.

Végül dr. Nagyné dr. Fehér Irén életrajzkutató elevenítette fel azt a sztorit, amikor is Sántha György ötlete alapján megkapta az Aranyhomok nevet a szálloda. A hatvanas évek elején a Pálma cukrászdában beszélgetett az épülő új szállodáról Sántha György, Juhász István városi főmérnök és Varga Mihály. A névötletek kapcsán mondta Sántha György az Aranyhomok elnevezést, a költőnek ugyanis 1935-ben jelent meg az Arany homokon, nomád felhők alatt című kötete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!