Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

2019.06.21. 11:30

Letörölt rajzokból nyílt tárlat a kecskeméti Kápolna Galériában

Letörölt rajzok címmel nyílt kiállítás Csáki László, dokumentum- és animációs filmrendező krétarajzairól készült fotókból a kecskeméti Kápolna Galériában szerdán. A fekete-fehér alkotások egyszerre mutatják be alkotójuk életszemléletét, és fogalmaznak meg társadalomkritikát. A tárlat július 5-ig megtekinthető.

Koós Kata

Fotó: Hraskó István

Csáki László, Balázs Béla-díjas dokumentum- és animációs filmrendező, képzőművész kiállításának megnyitásával kezdődött a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál szerdán a Kápolna Galériában. A Letörölt rajzok 3.0 című tárlaton fekete-fehér fotókat tekinthetnek meg a látogatók, melyek az alkotó által az animációs munkák szüneteiben készített krétarajzokat dokumentálják. A tárlatot Tillmann József filozófus nyitotta meg.

– A rajz akkor jó, ha absztrakció, ami annyit jelent, hogy lényegre törő. Csáki Laci rajzai lényegre törnek. Letörölve, elvonva a látszatoktól a lényegtelen részeket – mondta, majd hozzátette: a kiállító műveinek különlegességét a kiábrázolás adja.

– A hétköznapi életben az elvont jelző nem megy dicséretszámba. Jelentése hozzávetőlegesen az életidegennel, az elszállttal rokonértelmű. Mindennapi helyzetektől kicsit hátrébb lépve az mondható, hogy a jól sikerült absztraháló rajz, a rajzos absztrakció kiábrázol. Ez a szó szinte kihalt a köznyelvből, pedig másként mondhatatlan pontossággal fejezi ki azt, hogy valamely tárgynak, légyen az konkrét vagy képletes, megmutatja, kiábrázolja olyan vonatkozását, tulajdonságát vagy minőségét, ami az adott tárgy megjelenésében nem mutatkozik meg, jóllehet lényegi része. Ilyen módon ábrázolják ki Csáki Laci rajzai a dolgok, emberek, s egyebek lényegét – fejtette ki a filozófus.

A kiállító elmondta: a rajzok az elmúlt két évben készültek. Nem határozott munkamenet alapján születtek, hanem hirtelen ihlet vezérletével mintegy kikapcsolódásképpen.

Fotó: Hraskó István

– Én alapvetően egy táblán dolgozom, az arra rajzolt krétavonalakat animálom. A kiállított rajzok a munkafolyamatok szüneteiben készülnek, tehát mondhatjuk, hogy pihenésképpen néha rajzolok egyet a táblára, lefotózom, majd letörlöm. Ezek nem tervezettek. Például biciklizem a városban, meglátok valamit, és alig várom, hogy lerajzoljam – magyarázta Csáki László.

A rajzok hétköznapi eseményekből, valamint rajzolójuk emlékeiből merítkezve egyszerre mutatják be az alkotó életszemléletét, és fogalmaznak meg társadalomkritikát.

Fotó: Hraskó István
Fotó: Hraskó István

– Az életből elcsípett, olyan meghatározó pillanatokat ábrázolnak, melyek sok esetben finom tanító jelleggel bírnak, vagy egyfajta problémára világítanak rá, jelenségekre, emberek közti kapcsolatokra reflektálnak – fejtette ki, majd hozzátette: a tárlat számára alapvetően egy vizuális napló.

– A kiállításban van egyfajta időrendiség, ez persze egy látogató számára teljesen kódolhatatlan, de tudom, hogy egy adott kép melyik év melyik hónapjában, melyik találkozás, film- vagy könyvélmény kapcsán született, vagy éppen kinek állítok azzal emléket. Egy olyan személyes vizuális napló, mellyel a saját észrevételeimet, az életből kicsípett dolgokat próbálom továbbadni – mondta.

A kiállítás július 5-ig, hétköznaponként 13 és 17 óra között megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!