Budapest / Kecskemét

2019.06.04. 17:30

Budapesten ismertették a KAFF programját

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban sajtótájékoztató keretében mutatták be kedden a június 19. és 23. között megrendezendő 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film fesztivál programját.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A sajtótájékoztatón Borókai Gábor, a fesztivál sajtófőnöke köszöntötte a megjelenteket és tolmácsolta dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora köszöntő levelében foglalt gondolatait. A köszöntőből megtudhattuk, hogy idén a Médiatanács együttműködés keretében 1,5-1,5 millió forintos pénzdíjat ajánl fel a „Legjobb animációs rövidfilm” és a „Legjobb animációs TV-sorozat” díj nyertese számára.

Mikulás Ferenc fesztiváligazgató, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fesztivál 34 éves múltra tekint vissza és hangsúlyozta, hogy a szervező Kecskemétfilm Kft. alapelve, hogy az európai kultúra a nemzetek kultúráján alapul. Ezért bővítették 22 évvel ezelőtt a magyar filmek vetélkedését az európai animációs filmek seregszemléjével. A kecskeméti fesztivált többek között az különbözteti meg a világ filmfesztiváljaitól, hogy a szervezők számára fontos a pályaművek alkotóinak jelenléte, ezért minden alkotás rendezőjét meghívják Kecskemétre. Mikulás Ferenc hangsúlyozta, hogy a fesztivál központi gondolata, hogy a magyar animáció ünnepe legyen. A fesztiválra idén 26 európai országból 134 alkotással neveztek a készítők. A vetítések négy ingyenes helyszínen, a Hírös Agórában, az Otthon Moziban, a Malom Mozi és a Szórakaténusz Játékmúzeum udvarán lesznek. A KAFF pályaműveit a többszörös Emmy-díjas Csupó Gábor, az Egyesült államokban élő magyar animátor és producer, Ishu Patel kanadai animációs filmrendező, Pápai Zsolt filmtörténész, Bán János író és Lakatos Pál szobrász értékeli. Az európai filmek mezőnyét az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit holland filmrendező, Bognár Éva Katinka és Gerencsér Péter zsűrizi. A TV-filmeket Wunder Judit, Medveczky Balázs, Otto Alder és Mohamed minősíti.

A kiegészítő rendezvények közül a mesterkurzusokat emelte ki Mikulás Ferenc: Csupó Gábor beszél pályafutásáról, Dudok de Wit a filmjeiről ad elő, Orosz István pedig a grafikától az animációig tartó szakmai életútját ismerteti majd a közönségnek, Jankovics Marcell pedig a Toldi koncepcióját mutatja be.

A társművészetek is képviseltetik magukat, Horkay István, Haui József, Ishu Patel és Csáki László munkáit is megtekinthetik a látogatók.

A fesztivál idei vendége Afrika lesz, így megismerhetik az érdeklődők a kontinens animációs filmművészetét. A fesztiválon bemutatják Varga Zoltán könyvét, mely a kecskeméti rajzfilmstúdió történetét dolgozza fel és Kollarik Tamás és Fülöp József Magyar Animációs Alkotók I. című kötetét, melyben az animációs film hazai alkotóival készült interjúk olvashatók.

Fotó: Horváth Péter

Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárja elmondta, hogy a világon is nagy hírnévre tett szert a kecskeméti fesztivál, mely folyamatba megalakulásától fogva természetes módon kapcsolódott az akadémia, s vált a fesztivál egyik legfontosabb támogatójává.

A közmédia is leköltözik Kecskemétre

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta, hogy a több helyszíni bejelentkezés mellett péntek este a Kult30 című félórás élő show-műsor is a fesztiválról szól majd és a rendezvényhez kapcsolódóan animációs filmeket is vetítenek a csatornán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!