kunszentmiklós

2019.05.12. 14:03

Redemptus őseikre emlékeztek Kunszentmiklóson

A kunok önmegváltását ünnepelték a hétvégén, Kunszentmiklóson. A rendezvényt hazai és külföldi hagyományőrző csapatok bemutatója, pásztortarhonyafőző verseny színesítette.

Gulyás Sándor

Kétnapos programsorozattal készültek a kunszentmiklósiak az idén, hogy méltóképpen tisztelegjenek kun őseik emléke előtt, akik békével, ám óriási áldozatok árán vívták ki szabadságukat, visszaszerezték a török háborúk után elvesztett korábbi kiváltságaikat.

A szombati központi ünnepség hagyományosan a huszár, csikós, ősmagyar viseletbe öltözött lovasok felvonulásával vette kezdetét. A városközponti szoborparkban álló Kunabálványnál Bődi Szabolcs emeritus polgármester mondott beszédet. A rendezvény keretében avatták fel Kun Miklós, a tragikus sorsú magyar király Kun László testőrének mellszobrát.

A redemptus napi hagyományőrző kulturális seregszemlét gasztronómiai program is színesített. A főszerepet a pásztorok mindennapi eledele, a tarhonya kapta. Az idei, szám szerint harmadik pásztortarhonyafőző versenyre hat csapat nevezett. A legfinomabb étel kiválasztása nem kis fejtörést okozott a zsűri tagjainak, akik végül a mélykúti Lajbi Róbert pásztortarhonyáját találták a legízletesebbnek, a második helyen id. Lesi Árpád, a harmadikon Marton Ferenc és Hegedűs László végzett. Különdíjat kapott Vaszili Viktor a Palotai Darabontok tagja, valamint Szabó Tibor és Kiss László.

A rendezvényen mintegy százharminc hagyományőrző vett részt. A csapatok csatajelenetekkel, harci bemutatókkal ejtették ámulatba a közönséget. Az érdeklődők egyebek mellett 1848-as honvéd-, huszár-, csikós-, lovasharc- bemutatót, lovasbirkózást, gyalogoscsata-jelenetet is láthattak. Mindemellett kipróbálhatták íjásztudományukat, népi mesterségekkel ismerkedhettek, és még a lúdgége, vagyis a közkedvelt levestészta „pödrést” is kitanulhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!