Kiskunhalas

2019.04.12. 17:03

Zenés, táncos irodalmi estet tartott a József Attila Irodalmi Kör (galéria)

A helyi irodalomkedvelők évről évre más rendezvénnyel emlékeznek meg a Költészet napjáról. Idén a halasi József Attila Irodalmi Kör a Kozmosz éneke címmel rendezett zenés, táncos irodalmi műsort.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Elfogadta a meghívást a budapesti Maradok Duo, amely megzenésített verseket adott elő gitárszóló kíséretében. Közreműködött a halasi Szabadtánc Műhely, az Óh szív!, nyugodj! című József Attila vers Ágnes Vanilla által megzenésített verset táncolták el improvizatív formában, a koreográfiát külön erre az alkalomra készítették. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület egy Trianonra emlékező irodalmi összeállítással működött közre.

– Kellenek a jó versek, kellenek a szép szavak. A mai rohanó, az internet, a gépek világában különösen. Soha ennyire még nem volt szükség az élő szóra, mint most. A virtuális világ megöli a szavakat és a kapcsolatokat, ha nem vigyázunk. A magyar nyelv finom árnyalatú, sokszínű és a miénk, vigyázzunk rá, ne engedjük elsorvadni, idegen szavak által elnyomni, lecsupaszítani, lerövidíteni. A jó vers talán ennek legfőbb eszköze – mondta köszöntőjében Sári Katalin, a József Attila Irodalmi Kör vezetője.

A József Attila Irodalmi Kör négy évvel ezelőtt szerveződött újjá a városban, jelenleg 17 tagból áll. tagjai között van általános-és középiskolás fiatal is. legidősebb irodalmi klubtársuk 82 éves. Minden hónap utolsó vasárnapján találkoznak a helyi vasutas művelődési házban, ahol rendszerint felolvassák egymásnak saját verseiket. Mottójuk, „Értéket őrzünk, teremtünk és adunk tovább”, tavaly bekerültek Kiskunhalas értéktárába.

Két évvel ezelőtt egy antológiát is kiadtak, melyben több mint félszáz kiskunhalasi, vagy Kiskunhalashoz kötődő irodalmár és képzőművész alkotása található. Az elmúlt évben a hatvani Zoltán szavalóversenyen a diákoknak ebből az antológiából kellett választaniuk az egyik kötelező verset.

A helyi és környékbeli települések középiskoláiban rendszeresen tartanak interaktív órákat, könyvbemutatókat. Az elmúlt évben egy pályázatot hirdettek meg a Bács megyei írók, költők részére, a beérkező 106 pályamű közül választották ki a 15 legjobb alkotást, amelyekből nagyszabású zenés irodalmi gálaestet szerveztek, melynek bevételét magánszemélyek adományaival kiegészítve a gyimesbükki Rákóczi-vár felújítására ajánlották fel a halasi Pásztortűz Egyesülettel együttműködve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!