Kiskunhalas

2019.04.28. 07:00

Művészi átalakulásáról mesélnek Sáli Levente festményei (homokanimációval)

Sáli Levente Változások című kiállításának megnyitóját tartották a napokban a halasi Berki Galériában. A helyi festőművész a megnyitón homokanimációval is megörvendeztette a közönséget.

Mester-Horváth Nikolett

A rendezvényen köszöntőt mondott Molnár Nándor, a Halasi Múzeum Alapítvány elnöke, aki elmondta, hogy a hat évvel ezelőtt Szakál Auréllal, a Thorma János Múzeum igazgatójával közösen hozták létre a Berki Galériát. – Az alsó szinten a múlt értékeit őrizzük, a felső szintet pedig a jelenlegi tárlattal nyitjuk meg, ahol az idei évtől kezdve a kortárs művészeknek adunk kiállítási lehetőséget. Így egymás élhet a múltunk és a jelenünk – mondta Molnár Nándor.

Sáli Levente már gyerekkorától foglalkozik rajzolással, festészettel pedig több mint két évtizede (a művészről korábban itt írtunk). Első kiállítása Halason volt 2005-ben, akkor még szürrealista képeket készített. Két évvel később nagy változás történt az életében, azóta más festészeti irányzatokkal kezdett kísérletezgetni, előtérbe kerültek a színesebb, természetet ábrázoló alkotások.

Ezután kezdett akril festékekkel dolgozni, aminek köszönhetően egy új stílusra talált, amit ő prizmafestészetnek hív, mely során a sötét és világos színfoltok egymást váltogatva hoznak létre egy különleges teret. Jelenlegi kiállításával az elmúlt másfél évtized művészi átalakulását szeretné bemutatni ceruza- és tollrajzaival, illetve olaj- és akrilfestményeivel, ezért lett Változások a tárlat címe.

A halasi festőművész Papp Norbert győri festőművész segítségével három évvel ezelőtt ismerkedett meg a homokanimációval. Szülővárosáról, Kiskunhalasról is készített már egy húszperces animációt, ami nagy sikert aratott a világhálón.

A mostani kiállítás közönségének is lendületes, látványos animációt mutatott be. – Általa az emberek visszatekinthetnek gyermekkoruk elfeledett álomvilágába, miközben a zenével összefonódva megszületik a művészet – vallja arc poeticájában Sáli Levente.

A kiállítást Kollarics Gábor, a Bibó István Gimnázium tanára nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a festményeken látható változások a szemlélődőkre is hatással vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!