kecskemét

2019.03.20. 20:00

Rippl-Rónai tárlat nyílt a Bozsóban

Rippl-Rónai József munkáiból nyílt kiállítás szerdán Kecskeméten, az érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt Bozsó Gyűjteményben.

Horváth Péter

A modern magyar festészet egyik vezéralakját és művészetét bemutató, a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválba illeszkedő tárlat különlegessége, hogy minden darabja a több mint 4500 alkotást számláló debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből származik.

A megnyitón köszöntőt mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. A polgármester elmondta, hogy évről évre a legjelentősebb hazai alkotóink műveit hozza el a kecskeméti közönség számára a gyűjtemény. A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál mottója a megújulás, melyhez szervesen illeszkedik Rippl-Rónai művészete, hiszen a festő is az új utakat és az eredetiséget kereste.

A kiállítást dr. Antal Péter műgyűjtő ajánlotta és gyűjteménye történetéről is szólt. A kollekció része a klasszikus képzőművészeti anyagokon túlmenően egy jelentős iparművészeti, régészeti és bútortörténeti gyűjtemény is. Jellemzője, hogy kis életműveket foglal magába, s ebből adják azokat a válogatásokat, melyek közönség elé kerülnek. A gyűjteményben mintegy 80 Rippl-Rónai mű található. A csaknem 50, kecskemét tárlatra válogatott mű a 19. század végére és a 20. század elejére jellemző művészi haladását mutatja be, ami Rippl-Rónait és kortársait is európaivá tette Magyarországon – úgy is emlegetik őt, mint a legfranciásabb magyar művész.

Plesznivy Edit művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Festészeti Osztályának vezetője nyitotta meg a tárlatot. Elmondta, hogy a kiállított 49 mű alkalmas arra, hogy keresztmetszetét adja a művész munkásságának. Az Antal-Lusztig-Gyűjteményből a festő minden korszakából és anyaghasználatából – olaj, pasztell, tus, diópác, ceruza – találhatók reprezentatív alkotások. Plesznivy Edit kiemelte, hogy Rippl-Rónai a magyar képzőművészet azon kevesei közé tartozott, akik szervesen kapcsolódtak a korszerű európai mozgalmakhoz. Képei egyéni hangvételűek, melyek naprakész festői problémák és friss francia impulzusok nyomán formálódtak.

A kiállítás március 20. és augusztus 4. között, csütörtöktől vasárnapig 10-től 18 óráig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!