Uszód

2019.03.07. 17:30

Kiérdemelte az uszódi polgármester a fotóművész-aranydiplomát

Bedi Gyula uszódi polgármestert fotográfusi tevékenysége miatt ismerte el a Magyar Fotóművészeti Alko­tócsoportok Országos Szövetsége.

Gábor János

Az uszódi mosóasszonyokról készült kép is szakmai elismerést vívott ki alkotójának

Fotó: Bedi Gyula

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) rendszeresen adományoz különböző fokozatú diplomákat azoknak az alkotóknak, akiket a felállított minősítési rendszere alapján erre alkalmasnak talál. A szervezet ebben az évben eggyel feljebb lépteti a ranglétrán Bedi Gyulát – tudtuk meg az őt is a soraiban tudó Dunatáj Fotókör elnökségétől. Az uszódi polgármesternek már csak a platina kitüntetés van hátra: a MAFOSZ-nál ez a megpályázható szakmai elismerések csúcsa.

A fotóművész fokozatokhoz először az úgynevezett alapdiplomát kell megszerezni, ezt követi a bronz, az ezüst, majd az arany és a platina – mindegyiket legkevesebb kétévente lehet megszerezni. Az adott művész hazai, illetve nemzetközi fotópályázatokon vesz részt és szerez meg díjakat, szakmai elismeréseket – „elfogadásokat” –, amelyek alapján kérheti a MAFOSZ-tól a következő diplomát. Mindegyikhez be kell nyújtani egy tízdarabos, nemzetközi porondon is megjelent kollekciót, amit aztán elhelyeznek a Nemzeti Levéltárban.

Bedi Gyula a Dunatáj Fotókör tagjaként érdemelte ki az elismerést
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Már a platina fokozathoz is rendelkezésemre áll a kellő elfogadásszám, de ezt csak az előző diploma kiállítását követő évben lehet benyújtani, és az azután következő évben állíthatják ki. E szerint én 2021-ben fogom megkapni – vázolta a folyamatot Bedi Gyula. Hozzátette, hogy e fölött már csak életműdíj adományozható, mint legmagasabb elismerés, de ahhoz legalább harmincéves, jól dokumentált fotós pályafutást kell felmutatni.

Bedi Gyula 2004 óta tagja a MAFOSZ kalocsai tagszervezetének, a Dunatáj Fotókörnek. A belépése után évek teltek el, mire akkora anyagot hozott össze, amivel saját megítélése szerint már kiállhatott a nyilvánosság elé. A munkáit rögtön be is válogatták különböző kiállításokra, amit elég bátorítónak érzett, így tudatosan kezdett el dolgozni rajta, hogy a fotóművész-társadalom mind jobban jegyezze a nevét.

Az uszódi mosóasszonyokról készült kép is szakmai elismerést vívott ki alkotójának
Fotó: Bedi Gyula

– Van, hogy egy adott helyzetben találom meg azt a szituációt, amit bemutatnék, máskor előre kitalálom, majd kivitelezem a fotót – magyarázta Bedi. – Az utóbbi megoldással készült kép Uszódon a mosóasszonyokról, vagy éppen Dunaszentbenedeken a kukoricafosztásról – említett két szakmai elismerést kivívó munkát, amelyek komoly előkészületeket igényeltek, mire „fotózható témává” váltak. A legnagyobb büszkeséggel viszont még mindig egy japán buddhista templomban készült képére gondol, mivel azt 57 országban fogadták el fotóművészi teljesítményként.

Bedi az „A-MAFOSZ/g – MAFOSZ aranydiplomás fotóművész” kitüntetésben részesül: március 2-án veheti át a szövetség éves közgyűlésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!