Kalocsa

2019.01.11. 13:16

Állandó kiállítás nyílt Prokop Péter műveiből

Vízkereszt alkalmából, egyben a kalocsai származású alkotó művész születésének századik évfordulóján rendezett nyílt napon Prokop Péter (1919–2003) műveit bemutató állandó kiállítást lehetett megtekinteni, magyarázó tárlatvezetéssel, az Astriceum Érseki Múzeumban a napokban.

Gábor János

A tárlat a hétfők kivételével mindennap 10–16 óra között látható az Astriceum Érseki Múzeumban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A papfestő munkásságát, illetve az egyházmegye templomaiban több helyen még mindig fellelhető, freskó és secco technikákkal készített festményeit Vörös Márta múzeumvezető előadásán keresztül ismerhette meg a közönség.

A tárlat a hétfők kivételével mindennap 10–16 óra között látható az Astriceum Érseki Múzeumban
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Szerettem volna bemutatni olyan, a megyében fellelhető templomokat és kápolnákat, ahol Prokop Péter munkáját nyomon követhetjük. Számos helyen megtalálhatóak – vázolta Vörös Márta. – Nemcsak sokféle technikát, de sokféle stílust is alkalmazott, így boncolgatta az evangéliumról alkotott fogalmait. Ennek megértését segítette az előadásom – magyarázta. Megjegyezte: a festő műveinek megítélése elég vegyes, hiszen például a felszenteltek körében nem feltétlenül népszerű. Ennek oka szerinte a szuggesztív alkotásmód, aminek megjelenését, például egy főoltáron, nem mindenki tudja elfogadni.

Fotó: Gábor János

Az Astriceum vezetője elárulta: jó ideig dolgoztak a kiállítás anyagának összeállításán, ami egy hosszú, megyei templombejárással kezdődött. A helyszíneken forgattak is: a későbbiekben ezekből a felvételekből készül egy, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye területén fellelhető műveiről szóló dokumentumfilm.

– Igyekeztem elmélyedni az ő evangéliumi értelmezésében és ezt láttatni az előadáson. Ha az ember közelebb megy, jobban látja, hogy milyen csodálatosan fejezi ki például a poklot és azokat a tetteket, amelyek oda juttatják az embereket – fogalmazott Vörös Márta. – Ugyanez igaz arra az útra, amit nekünk is járni kell ahhoz, hogy a mennyországba jussunk – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!