Kecskemét

2019.01.10. 12:52

A 115 éve született Tóth Menyhértre emlékeznek a kiállítással

115 éve, 1904. január 2-án született Tóth Menyhért, a 20. századi magyar képzőművészet talán legegyetemesebb érvényű életművének alkotója. Az évfordulóra emlékezve kiállítást tartanak a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének válogatásából a budapesti Vízivárosi Galériában.

Tóth Menyhért édesanyját rajzolja (1960 körül)

Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének vezetője lesz a Tóth Menyhért fejei (portréi) kiállítás kurátora, melyet a budapesti Vízivárosi Galériában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítással a 115 éve született képzőművészre emlékeznek, melyen az érdeklődők válogatott portrékat tekinthetnek meg a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményéből.

Tóth Menyhért édesanyját rajzolja (1960 körül)
Fotó: Kecskeméti Katona József Múzeum

Tóth Menyhért alapvetően öntörvényű, mindig a saját útját járó művész volt, aki szándékosan sohasem törekedett arra, hogy az aktuális nemzetközi trendeket kövesse. Művészetét csupán a hatvanas években kezdték el szélesebb körben felfedezni, megismertetni, s mélységében még ma is tart. Ennek egyik fő letéteményese, mindenekelőtt gyűjteményi téren, a Kecskeméti Katona József Múzeum, ahová 1974-től kezdve vásárlás, majd ajándékozás, végül 1981 után hagyaték útján került a többezres életmű mintegy kilencvenöt százaléka.

Tóth Menyhért Tanulmányfej II (1933 körül)
Fotó: Kecskeméti Katona József Múzeum

A hatalmas múzeumi kollekcióból ezúttal Tóth Menyhért fejeiből (portréiból) mutatnak be egy szerény – 61 műből álló – válogatást. A kiállításon a hangsúlyt az ötvenes évek második felében és a hatvanas évek első két harmadában készül fej-sorozatára helyezték, mivel azonban a téma mindvégig jelen volt a „miskei Anteusz” életművében, egy-egy alkotás segítségével az előzményeket, illetve a kései utózöngéket is érzékeltetni kívánták.

Az emlékkiállítás január 10. és 31. között látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!