Tass

2018.09.05. 20:00

Öt településen indultak el a zenei foglalkozások

Éneklő, játszó édesanyák és édesapák, nagyszülők töltik meg május óta szerdánként a tassi faluházat. A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülők, a kodályi elvek alapján.

Gulyás Sándor

Olyan mintát, ami alapja lehet annak, hogy az énekszó, a közös ölbeli játék valóban a kicsinyek „lelki tápláléka” legyen. Tasson Zimányi Rózsa védőnő, Németh Gáborné Katona Margit kezdeményezésére, András Edit vezetésével tartanak foglalkozásokat – június óta már ingyenesen – a faluházban.

– Az édesanya hangja megnyugtatja a gyermekeket. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a szülő kicsi korától vagy már a terhesség ideje alatt énekeljen a babának. Foglalkozásaik arra ösztönzik az édesanyákat, édesapákat, hogy otthon is énekeljenek kicsiny gyermekeiknek, érzékennyé, fogékonnyá téve őket a zene, a művészet iránt – mondta el érdeklődésünkre András Edit.

Az éneklés mellett sokrétű fejlesztő hatású, beszédmegindító mondókákat, ölbeli, csikizős, harapós, puszilgatós játékokat próbálhatnak ki, sajátíthatnak el az anyák, apák, nagyszülők és természetesen a babák.

– A Ringató a közös éneklés és játék öröméről szól. A picinyek sok esetben a foglalkozásokon kerülnek első ízben közel a velük egykorúak közösségével. Az anyukák ellesik a fortélyokat, a gyermekek pedig fokozatosan lesznek aktív részesei a társasági életnek. Az itt szerzett élmények segítenek abban is, hogy a gyermekek könnyebben beszokjanak a bölcsődébe, az óvodai közösségbe – tette hozzá a foglalkozást vezető kunszentmiklósi pedagógus.

A program a Felső-Kiskun­ság öt településén Szalkszentmártonban, Kunadacson, Kun­peszéren, Kunszentmiklóson és Tasson indult el. A foglalkozásokon alsó korhatár nincs.

A szervezők 3-4 hónapos kortól várják a babákat, mivel a tanítás a felnőtteknek szól, nem a picinyeknek, a várandós anyukák is jöhetnek a Ringatóra.

– A foglalkozások egyre népszerűbbek, azokra egyre többen járnak. Az anyukák megosztják egymással tapasztalataikat, illetve barátságokat kötnek – tette hozzá András Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!