Kecskemét - jazzfőváros

2018.08.01. 14:00

A koncertek előtt táncórákon gyakorolhatják a szvinget

A koncerteket idén két napba sűrítették a kecskeméti­ Jazzfőváros fesztiválon, de a csütörtöki nulladik napon is lesz már buli és szvingtáncóra.

Hraskó István

A tavalyi fesztiválon sok emlékezetes produkciót láthattunk-hallhattunk, a látogatók száma meghaladta a tavalyelőttit

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Idén összesen 21 szólista és együttes lép majd fel a harmadik Jazzfőváros fesztiválon, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. Ez kevesebb zenészt jelent, mint tavaly vagy tavalyelőtt, aminek főként kényszerű – értsd: anyagi – okai vannak. Ugyanakkor Ittzés Tamás fesztiváligazgató ebből a helyzetből is igyekszik előnyt kovácsolni, hogy a kilátogatók a megszokott jó hangulatban és magas színvonalú zenei élményben részesüljenek.

Változást jelent, hogy a koncertek a korábbi három napról kettőre, péntekre és szombatra sűrűsödtek össze, viszont ezen a két délutánon szinte megállás nélkül szól majd a jazz a Domb Beach melletti füves területen. Lesz egy nagyszínpad és egy strandszínpad, és két sátor is, így az eső sem moshatja el a zenei programokat. A klasszikus jazz szinten minden műfajának jeles képviselői játszanak majd, lesz ragtime, dixieland, New ­Orleans jazz, blues, szving, hot jazz is.

Tavaly a blues, boogie és rock and roll színpadra volt kedvezményes jegy, idén az egész fesztivál területére be lehet menni olcsóbb, 2 ezer forintos tikettel este 9 óra után. A kísérő programok jazz­történeti előadásokkal színesednek, szombaton 11 és délután 3 óra között például a jazzgitározás és a szvingtánc történetéről hallhatnak majd sok érdekességet a látogatók.

A szervezők ismét gondoltak azokra, akik szívesen táncolnának a koncertek alatt, nekik kedvezve újra tartanak szvingtáncórákat, ezen a teljesen kezdők is bátran részt vehetnek, de bárki számára ajánlott, aki szívesen felfrissítené meglévő tánctudását. Mindebben a Pepita Swing és a Keep Swinging együttesek tanárai lesznek a fesztiválozók segítségére.

A tavalyi fesztiválon sok emlékezetes produkciót láthattunk-hallhattunk, a látogatók száma meghaladta a tavalyelőttit
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A Jazzfőváros már csütörtökön, azaz augusztus 2-án ­elkezdődik. A nulladik napra­ este fél 7-től ingyenes a be­lépés, 19 órakor szvingtánctanítás lesz kezdőknek, 20–22 óra között Ittzés Tamásék, ­azaz a Bohém Trió zenél majd a strandszínpadon. Vasárnap 11 órától pedig az Echoes of New Orleans búcsúztatja el a legkitartóbb jazzrajongókat.

A látogatók száma tavaly meghaladta a tavalyelőttit, Ittzés Tamás bízik abban, hogy folytatódik a tendencia. Persze­ az időjáráson – mint minden szabadtéri fesztiválnál – nagyon sok múlik, de a fesztiváligazgató bízik abban, hogy a viharok elkerülik majd a Jazzfővárost.

A 14 év alattiaknak ingyenes a belépés a jazzfesztiválra

A 14 év alattiak ingyenesen­ bemehetnek a fesztiválra, de csak felnőtt kísérettel. Aki részt vesz a szombati Jazzfőváros-futáson, a rajtnál fesztiválpólót kap, abban teljesítheti a laza 2,3 kilométeres távot, célba éréskor pedig az ­aznapi programokra érvényes ingyenes karszalag jár minden futónak (rajt 11.30-kor, nevezni 11 óráig lehet a Dombnál). További információk: jazzfovaros.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!