Kecskemét

2018.07.22. 11:30

Kitüntették Kolozsi R. Gyulát, a jeles borlovagot

Kolozsi R. Gyula – amatőr szinten – egykor maga is aktív részese volt a szőlőtermesztésnek, borkészítésnek. Immár húsz esztendeje azonban borlovagi minőségében tesz nap mint nap a hazai bor és a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért. Példa­értékű munkáját Pro Vino Hunga­rico díjjal ismerték el.

Sebestyén Hajnalka

Kolozsi R. Gyula büszkén mutatja a díjjal járó plakettet és az érdemérmet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

– Önt városszerte az önkormányzat hatósági osztály vezetőjeként ismerték évtizedeken át. Hogyan és mikor került kapcsolatba a szőlővel és bortermeléssel? – kérdeztük Kolozsi R. Gyulát, aki a Mathiász János Borrend ceremóniamestere.

– Egészen fiatalon az 1960-as években kerültem testközelbe a szőlőtermesztéssel. Édesanyám hobbiszinten négy sor szőlőt telepített, melynek ültetésében, majd megmunkálásában, a szőlő feldolgozásában aktívan részt vállaltam. Metszettem, kapáltam, majd szüreteltem, préseltem, bort fejtettem, mindent, ami a jó bor elkészítéséhez szükséges volt. Évekkel később, a ’80-as években pedig egy barátommal közösen szakcsoportos szőlőt műveltünk.

– Ez egyenes utat jelentett a borlovagokhoz?

– Nem, mondhatni csak szórakozás, hobbi volt. A borászokkal, borlovagokkal a városházi munkám kapcsán kerültem kapcsolatba a ’90-es években.

– Minek apropóján?

– 1978-ban kerültem be a tanácsházára. A mezőgazdasági osztály akkor kezdte el a kistermelői borversenyek szervezését. Felkértek, hogy segítsek benne, később saját borral is indultam a versenyen. Majd a ’90-es évek elején úgy hozta az élet, hogy az én feladatom lett a verseny megszervezése. Komolyan vettem a kihívást, egyre jobban beleástam magam a szakmába. Az önképzésem során a tudásom gyarapítását segítették a kutatóintézet munkatársai. Országszerte kisebb és nagyobb borászatokat kerestem fel, hogy ne csak a könyvekből ismerjem, hanem a helyszínen magam is lássam a munkafolyamatokat, ezáltal is szélesítsem látóköröm.

– Mikor lett borlovag?

– A borversenyeken és az azt megelőző szervezési munka kapcsán sok borászati szakemberrel kerültem kapcsolatba, többek között a Mathiász János Borrend egyik tagjával, Vörös Jánossal. 2003 körül vetette fel, hogy mivel olyan sokat teszek a borkultúráért a borversenyekkel, lenne-e kedvem csatlakozni a borlovagokhoz. Szívesen beajánlana tagnak.

– Azonnal rábólintott?

– Egy évig gondolkoztam rajta, mire igent mondtam. Nagyon szerettem a hivatali munkámat, de közeledett a 60. születésnapom és tisztában voltam vele, hamarosan eljön a nyugdíjazásom. Mivel az államigazgatási munka nyugdíjasként nem lehet aktív hobbi, így újabb alternatívában gondolkoztam. A borlovagi feladat tökéletesen megfelelt. Így igent mondtam.

– Milyen érzés borlovagnak lenni?

– Jó valahová tartozni. Egy nagyszerű társaság tagja lettem, ráadásul valamennyien nemes célért dolgozunk, a magyar bor, a magyar bortermelés, a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért. Önkéntesen és elhivatottan. Nincs díjazásunk, mi valóban a bor és a szőlő szeretetéért munkálkodunk nap mint nap.

Kolozsi R. Gyula büszkén mutatja a díjjal járó plakettet és az érdemérmet
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Munkájára országos szakmai körökben is felfigyeltek. A közelmúltban vehette át a borrendi mozgalom legrangosabb országos díját, a Magyar Borlovagrendek Országos Szövetsége által alapított Pro Vino Hungarico (a Magyar Borért) elnevezésű díjat.

– Nagy megtiszteltetés és óriási elismerés számomra a díj. Mi valamennyien önkéntesen dolgozunk a magyar bor jó híréért, népszerűsítéséért. Olyan emberek vagyunk, akik adni akarunk, elhivatottságból csináljuk, amit csinálunk. A díj azonban nagyon meglepett, a kecskeméti barackpálinka- és borfesztiválon, az általam levezetett országos borlovagrendi ünnepen vehettem át. Mit sem sejtve, felkonferáltam a borszövetség alelnökét, aki előlépve a színpadon, gratulált nekem a díjhoz.

– Milyen borokat kedvel?

– Ma már nem foglalkozom szőlővel, borkészítéssel, csak alkalmi, de tudatos és értő borfogyasztó vagyok. Míg régen a testes vörösek voltak a kedvenceim, ma az üde, friss, gyümölcsös alföldi, kunsági fehérborokat szeretem. Például egy finom kövidinkát, egy cserszegi fűszerest vagy egy Irsai Olivért. Hangsúlyozom az alföldi, kunsági jelleget, mert ilyen jellegű borokat elsősorban az itteni talaj- és időjárási viszonyok között termesztett szőlőből lehet jól elkészíteni.

A fotózás a másik hobbi

Kolozsi R. Gyula boldogan tölti nyugdíjas éveit felesé­gével, akivel immár 52 éve boldog házasságban él. Gyermekei és unokái már felnőttek. Szabadidejében szívesen fényképez és filmez családi eseményeket, rendezvényeket, kirándulásaikat, hobbi szinten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!