Kecskemét

2018.07.28. 16:53

Éremgyűjtőknek szól a börze

Szombaton és vasárnap zajlik a 32. Numizmatikai Hírös Nap a GAMF sportcsarnokában, melyet Magyar Éremgyűjtők Egyesületének kecskeméti csoportja rendezte meg.

Sebestyén Hajnalka

A nagy múltú rendezvény egyben a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének 48. vándorgyűlése is. A börzén a gyűjtők és az amatőr érdeklődők régi pénzek, érmék, képeslapok, kártyanaptárak, katonai érdemrendek között válogathatnak.

A szombat délelőtti ünnepélyes megnyitón Berei József, a kecskeméti csoport elnöke köszöntötte a vendégeket, a vándorgyűlés résztvevőit. A város nevében Hörcsök Imre önkormányzati képviselő üdvözölte a jelenlévőket, majd dr. Török Pál, az országos egyesület elnöke mutatta be az idei vándorgyűlés érméjét, melyet a házigazda Kecskemét múltja ihletett meg. Az előlapján Kada Elek egykori polgármester, a másik oldalán a XX. század fordulóján méltán híres barackpiac látható. Az érméket Szemők Zsuzsanna tervezte meg. Az ünnepség keretében külön megemlékeztek a tavaly elhunyt Székely György numizmatikusról, régészről, muzeológusról.

A köszöntők után Székelyné Kőrösi Ilona tartott előadást a 650 éves Kecskemétről. Végül átadták a vándorgyűlés díjait. A Széchenyi Ferenc jutalomérem 3. fokozatát vehette át Búzás Gyula (Pápa), Juhász László (Cegléd), Lazók János (Pásztó), Sárdi István (Székesfehérvár) és dr. Vajsz Tivadar (Gyöngyös). A Széchenyi Ferenc jutalomérem 2. fokozatát kapta Kocsis József (Hajdú-Bihar) és Kövér Péter (Budapest). A Széchenyi Ferenc jutalomérem 1. fokozatával értékelték eddigi szakmai munkáját Németh Vilmosnak (Győr) és dr. Török Pálnak (Budapest). A Széchenyi Ferenc jutalomérem arany fokozatát pedig dr. Nagy Ádámnak ítélték oda, aki egykoron alapító tagja volt az 1966-ban megalakult az éremgyűjtők kecskeméti csoportjának, de évtizedeken át a szegedi Móra Múzeum munkatársaként kamatoztatta numizmatikai szaktudását.

A vándorgyűlés díjai után következtek az Unger Emil emlékdíjak átadása, melyeket idén Bene Attila és dr. Tóth Csaba vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!