Lajosmizse

2018.06.08. 07:00

Első színdarabjával lép fel a Mizsei Amatőr Színjátszó Kör

Első produkciójával lép színpadra a tavaly ősszel alakult Mizsei Amatőr Színjátszó Kör társulata pénteken Lajosmizse művelődési házában. Karinthy Frigyes a 20. század elején írta A bűvös szék című komédiáját, melynek üzenete manapság is aktualitással bír Kovács Gáspár, a darab rendezője szerint, aki az amatőr társulat sokszínű összetétele miatt egy kicsit átformálta az eredeti szövegkönyvet.

Koós Kata

Karinthy Frigyes A bűvös szék című komédiáját viszi színre a Mizsei Amatőr Színjátszó Kör (Maszk) pénteken 19 órától Lajosmizse művelődési házának dísztermében. A produkció kettős premier a társulat életében, ugyanis a darab bemutatója egyben a lajosmizsei színjátszók színpadi bemutatkozása is. Bár decemberben, egy adventi műsor keretében már megmutatták magukat a mizsei közönségnek, első színdarabjukkal azonban ma este állnak a nagyérdemű elé.

– Tavaly augusztusban volt Lajosmizsén egy előadás, a Mizse nádor, melyet Sirkó László rendezett, és helyi, amatőr színjátszók szerepeltek benne. Ezen felbuzdulva, mikor idekerültem a könyvtárba dolgozni, a főnököm, Dudás Klára vetette fel, hogy csinálnunk kellene valami hasonlót – emlékezett vissza a kezdetekre Kovács Gáspár könyvtáros, a Maszk társulatvezetője, a darab rendezője.

Elmondta: a kecskeméti Neu­mann János Egyetem Pedagógusképző Karán tanul, ott van színjátszó kör, amelynek tagjaként a színészet világa nem jelentett idegen területet számára.

A tavaly október végén alakult amatőr társulat tagjainak mind életkora, mind foglalkozása tekintetében igen nagy változatosságot mutat.

– A stabil létszámunk 13 fő. A legidősebb tagunk lassan nyolcvan-, a legfiatalabb pedig hároméves. A tagok között van, aki fékgyárban dolgozik, de van köztünk óvónő, diák, fóliagyár-igazgató, fodrász-­kozmetikus, biztosítási ügynök – mondta, majd hozzátette: a társulat sokszínűsége miatt rendezőként kihívást jelentett számára megtalálni minden korosztályhoz a megfelelő pedagógiai nyelvet, hogy betarthassa az amatőr társulatok aranyszabályát.

– Mindig észben kell tartani, hogy ezek az emberek a próbákra a saját szabadidejükből áldoznak. Nem kapnak érte fizetést. Éppen ezért megérdemlik, hogy alkalmazkodjak hozzájuk, ha például valakinek éppen rossz napja van – fejtette ki a társulatvezető, akinek az előadás élete első rendezése. Elárulta, hogy egy véletlennek köszönhetően esett e darabra a választása.

– Mindenképpen egyfelvonásost kerestem. Két Karinthy-­darabot töltöttem le, és eredetileg a másikat szerettem volna. Azonban véletlenül A bűvös széket töltöttem fel a társulat közösségi oldalára a tagoknak. Bevallom, nem akartam első rendezésem első tetténél szégyenben maradni, ezért nem változtattam. Hozzá kell tennem, nem bántam meg – fejtette ki mosolyogva.

Elmondása alapján a Karinthy által a 20. század elején írt szatíra üzenete manapság is aktualitással bír.

– Lényege, hogy milyen érdekes lenne, ha egy politikusnak az irodájába bekerülne egy olyan szék, melybe ha valaki beleül, csak igazat mondhat – ismertette a komédia alapszituációját a rendező, aki a társulat összetétele miatt egy kicsit átformálta az eredeti szövegkönyvet.

– A székbe a politikus gyerekei is beleülnek. Van ugyanis két gyerek tagunk, akiknek a darabban nem volt szerep, ezért kicsit át kellett alakítanom a történetet. Emellett jóval több a női tagunk, ezért a két szolgálót két cselédlányra, egy minisztert pedig miniszter asszonyra cseréltem – fejtette ki Kovács Gáspár, aki maga is szerepel a darabban: Szív Sándor író, nőcsábász karakterét alakítja majd.

Szereplők

  • Miniszter: Tercsi Márti
  • Államtitkár: Németh Balázs
  • Szív Sándor, író: Kovács Gáspár
  • Kállay, a szabadalmi ügyek referense: Berente Ottó
  • Fulda doktornő: Dudás Klára
  • Berta, az államtitkár felesége: Csernus Mariann
  • Eszter házvezetőnő: Veszelszkiné Dobos Erzsébet
  • Marcella: dr. Faragó Zsoltné
  • Hordár: Veszelszki Vendel, Demeter Emília
  • Géniusz: Szíjjártó Pál
  • Államtitkár gyerekei: Veszelszki Sára, Miklós Dominik
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!