JÁSZSZENTLÁSZLÓ

2018.03.21. 13:38

Muszka kenyeret is kínálnak a megnyitón

Csatlakozva a centenáriumi emlékévhez, nagyszabású kiállítással emlékeznek március 23-án az első világháború kitörésére a jászszentlászlói közösségi házban.

Vajda Piroska

– A helytörténeti egyesület pályázaton nyert támogatást a Nők mint a háború hősei című tárlat megszervezésére – tudtuk meg Mészáros Lászlótól, az egyesület vezetőjétől.

Elmondta, kiállításukkal a hátország életén keresztül szeretnék bemutatni az első világégés nehézségeit. Azt, hogy mit követelt a háború az asszonyoktól, amíg a férfiak a fronton teljesítettek.

A június végéig látható kiállítás anyagának összeállítása nem volt könnyű feladat, hiszen a faluban kevés emléktárgy maradt meg. A szervezők magángyűjtőktől, múzeumoktól kértek fotókat. A hadtörténeti múzeumtól pedig plakátreplikákat kaptak. A tárlat egy korabeli parasztudvart is bemutat, ahonnan betekinthetnek az érdeklődők egy első világháborús konyhába is. Megismerhetik az akkoriban használt edényeket, bögréket és mozsarakat, de láthatóak lesznek a korabeli propagandatárgyak is. A konyhában helyet kap majd egy korabeli konyhabútor is, amit 1910-ben a jászszentlászlói Papdi házaspár kapott nászajándékba.

– A kiállításon bemutatjuk, hogyan lett a háború alatt a vasból réz, az Auguszta Gyorssegély Alap működését, a hadikölcsön kibocsátását, és a korabeli szükségpénzeket – részletezte Mészáros László. – A megnyitón korabeli hadi ételeket is kóstolhatnak az érdeklődők. Eredeti receptek alapján a helyi pékség hadi kenyeret süt kukorica- és búzalisztből, illetve krumpli keverékéből. De lesz hamis velő is, desszertként pedig kukoricapogácsát és muszka kenyeret kínálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!