kecskemét

2018.03.11. 20:00

A bujaság, a kevélység és a többi főbűn volt a kiállítás ihletadója

Szombaton nyitották meg Kecskeméten a Cifrapalotában a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé kiállítását. Kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség - a hét főbűn volt a téma.

Hraskó István

Kecskemét Idén rekordszámú jelentkező volt: 236 művész 234 alkotást vagy sorozatot adott be, amiből a zsűri összesen 126 alkotó 125 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni – tudtuk meg ifj. Gyergyádesz László művészettörténésztől, a biennále alapító kurátorától, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetőjétől. A kiállítás fődíját ezúttal is a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlotta fel, ezt a zsűri döntése alapján Darázs József szegedi festőművész kapta. A második díjat (ez a kecskeméti önkormányzaté) Ulrich Gábor kecskeméti képzőművész, Balázs Béla díjas animációsfilm-rendező vehette át a megnyitó ünnepségen. A biennálé további négy – anyagi juttatásban nem részesülő erkölcsi díjasa – pedig M. Östör Ágota keramikus, Pap Judit textilművész, Makkai Márta textilművész és A. Varga Imre képzőművész lett.

Műfajilag igen változatos anyag jött össze, a biennálén többek között a festészet, a szobrászat és a grafika mellett üveg-, kerámia-, textil- és zománcművészeti, sőt építészeti alkotásokkal is találkozhat a látogató.

A főbűnökről

A tematika ezúttal a hét főbűnnek nevezett vícium, vagyis rossz szokás, káros szenvedély, bűnös készség volt, amelyek a Szentírás szerint a szívből származnak, és a test kívánsága, a szem kívánsága és a világ kevélysége táplálja őket, ellenszerük pedig a lélek gyümölcsei. A Szentírás bűnkatalógusaiból idővel a főbűnöket nyolc, majd hét bűnben foglalták össze: kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség. Régebben a nyolcadikként a hazugságot sorolták a főbűnök közé. 2008-ban, a globalizáció korához igazítva, a Vatikán közzétette a hét új főbűn listáját is: kábítószer-kereskedelem és a kábítószerek használata, gyermekek bántalmazása és pedofília, környezetszennyezés, prostitúció, az emberi gének manipulálása, felebarátaink szegénységbe taszítása profitszerzés céljából és luxuscikkre való költés. A főbűnök témája számos kiváló művészt inspirált a múltban, közülük is kiemelkedett az 1450-1516 között élt Hieronymus Bosch németalföldi festő. A biennálé témája kettős volt, mert szívesen fogadták a nagyhatású mester egyedi festői világának kortárs megidézését (ezért volt a biennálé címe: A hét főbűn – Hieronymus Bosch nyomában), de természetesen ez nem csupán a „szörny-ikonográfiát” és sokat kutatott sajátos szimbólumrendszert jelenthette, az alkotók fantáziája nyugodtan kalandozhatott.

A kiállítás május 27-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10–17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!