kecskemét

2018.02.26. 18:20

Ezek 2018 legszebb magyar szavai

Harmadik alkalommal állították össze az év legszebb szavainak listáját a Kecskeméti Ifjúsági Otthon szervezői. Idén egy hónapig szavazhattak a kecskeméti iskolások az általuk legszebbeknek vélt szavakra.

Horváth Péter

A szeretet/szeretem 2018 legszebb szava Fotó: Horváth Péter

Egy hónapon keresztül, február 1-től 26-ig szavazhattak a kecskeméti általános és középiskolások 2018 10 legszebb szavára. Ennek eredményét hétfő délután, az anyanyelv nemzetközi napjához (február 21) kapcsolódóan ismertették a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. A kezdeményezés nem új keletű, hiszen már harmadjára szavazhattak az iskolások kedvenc szavaikra Kecskeméten, de Kosztolányi Dezső már 1937-ben nyilvánosságra hozta azt, hogy szerinte mi a 10 legszebb magyar szó. Az író- és költőfejedelem szerint anyanyelvünk legszebb szavai: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.

Ezek a szavak adták az ötletet az Ifjúsági Otthon szervezőinek 2016-ban ahhoz, hogy a kecskemétiek szavazatai alapján gyűjtsék össze a 10 legszebb magyar szót. Az első helyi 10-es listát ugyanebben az évben összeállították, majd egy évvel később megismételték a szavazást.

Idén 889 szó érkezett be 3 iskolai csoport 32 egyéni beküldőjétől. Az ő szavaikat összesítették és a szavak előfordulásának gyakorisága alapján alakították ki a végső sorrendet.

2018-ban a legszebb magyar szó a szeretet/szeretlek lett. A további sorrend: pillangó, anya, szerelem, család, édesanya/édesanyám, barát/barátság, csillag, élet és testvér.

Összességében megállapítható, hogy túlnyomórészt a családdal kapcsolatos, a biztonság és az értéket kifejező (érzelmi tartalmú) szavak jelennek meg az idei listán, de hangzásuk alapján is helyet kapott két szó.

A szeretet/szeretlek 2018 legszebb szava Fotó: Horváth Péter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában