kecskemét

2018.01.02. 11:55

Simándy József operaénekes életét Péter fia elevenítette fel

Simándy József operaénekesről, a Bánk bán megszemélyesítőjéről tartott előadást és rendhagyó tárlatvezetést Simándi Péter, a művész fia a Katona József Emlékházban. Simándy József önmagától és partnereitől is rendkívüli fegyelmezettséget és felkészültséget várt el.

Gulyás Sándor

Simándi Péter az apjáról írt könyvet 2006-ban, Simándy József újra „megszólal”… címmel Fotó: Gulyás Sándor

Simándi Péter elsőként édesapja Erkel Ferenc Bánk bán című operájához fűződő kapcsolatáról, valamint a kiemelkedő, embert próbáló szerepekre való felkészülésről beszélt. „A színpadra nem Simándy megy fel, hanem Bánk bán” – idézte fel a kiváló tenor szavait. Elmondta, édesapja történelmi előtanulmányokat folytatott Bánk személyiségéről, viselkedéséről és a korabeli Magyarországi viszonyokról. Ezen ismeretek alapján tudta igazán hitelesen megformálni alakját, hazaszeretetét és a nép iránti aggodalmát – fogalmazott Simán­di Péter.

– Édesapám nagyon komolyan készült valamennyi szerepére. A fellépési napok délelőttje pihenéssel, kertészkedéssel telt, a kiadós, háromfogásos ebéd után szöveget memorizált, majd csak a beskálázás után ment be a színházba. Nagyon fontos volt számára a pihenés, a csend és a jó étel. Azt tartotta: a rántott húsban van az erő! Az általa „bolondnehéz” szerepeket a fellépés előtti napon otthon kétszer előadta. Ilyen volt például Verdi Aidájából a Radames románc.

A felkészülési idő alatt csendben kellett lenni. Emlékszem, milyen eréllyel vetett véget a házunk előtti focizásnak, és küldött a szobámba tanulni – osztotta meg a hallgatósággal személyes élményeit Simándi Péter.

Simándi Péter az apjáról írt könyvet 2006-ban, Simándy József újra „megszólal”… címmel Fotó: Gulyás Sándor

– Édesapám annak idején jelentős értékekkel gazdagította a magyar kultúra tárházát. A hazai operajátszás egyik legjelentősebb alakjának számított, számos lemeze készült. Komoly sikereket aratott Európa nagy operaházaiban és hangversenytermeiben, itthon is a közönség kedvence volt. A legnagyobb sikert Erkel Ferenc operája hozta meg számára. Bánk jelmezét száznegyvenhatszor öltötte magára – beszélt a kiváló tenor pályájának legfontosabb állomásairól Simándi Péter, aki maga is édesapja nyomdokaiba lépett, hosszú idő óta az Operaház énekkari művészeként tevékenykedik.

Nehéz teher az apai örökség, nehéz nekünk, gyermekeinek megfelelni a világ elvárásainak. Én sem lettem olyan nagy művész, mint édesapám, de büszkeséggel tölt el, hogy ugyanazon a színpadon állhatok, mint ahol Ő énekelt – mondta el lapunk érdeklődésére a művész fia.

A megyei honismereti egyesület szervezésében megtartott előadás zárásaként a résztvevők édesapja pályájának részleteiről faggatták

Simándi Pétert, majd megtekintették a Simándy József és a Bánk bán címet viselő időszaki kiállítást.

Autószerelést tanult először

Simándy József, a XX. század egyik leghíresebb magyar operaénekese a Szürketaxi Vállalatnál tanult autószerelést. Egyedülálló tehetségét Posszert Emília, a bécsi operaház dívája ismerte fel, és ingyen kezdte tanítani. Simándy a Zeneakadémia elvégzése után Szegeden lépett fel először, onnan került Budapestre. 1953. március 15-én énekelte először a Bánk bánt, amellyel a mai napig a legtöbben azonosítják. A legendás tenorista Kossuth-­díjas magyar operaénekes, főiskolai tanár, érdemes és ki­váló művész 1997-ben hunyt el 80 éves korában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!