kecskemét

2018.01.30. 13:46

India csodáiról mesélt az utazó

Januártól folytatódik a Világjáró Klub előadássorozata a kecskeméti Természet Házában. A legutóbbi alkalommal India volt a téma.

Popovics Zsuzsanna

Népviseletbe öltözött fiatal lányok egy indiai népművészeti bemutatón

Dél-Indiába, azon belül az alföldi Tamil Nadu államba, valamint a hegyvidéki, trópusi tájairól híres Keralába kalauzolta az érdeklődőket a meghívott előadó.

A neve kiírásának mellőzését kérő kecskeméti vállalkozó elmondta: munkája révén is sokat utazik, szabadidejében pedig a családjával szerveznek egyéni utazásokat a világ különféle tájaira. Kedvenc célterülete Ázsia. Két évig élt Szingapúrban, így megismerte, meg is szerette az ázsiai államokat és szigetvilágot. Utazásai során a természet szépségei, a történelmi, építészeti és kulturális örökség látnivalói mellett a helyi emberek életvitelét is igyekszik megismerni. Sosem sajnálja az időt, hogy megálljon, és megkérdezze, mi micsoda, mit miért és hogyan tesznek a földművesek, iparosok és egyéb mesterek. Ha csak teheti, a piacokat sem hagyja ki, ahol mindig izgalmas élet zajlik.

Népviseletbe öltözött fiatal lányok egy indiai népművészeti bemutatón

Indiában járva az utazó megfordult rizsföldön, sólepárlóban, kőfaragó műhelyben, szövetkezeti kézi mosodában, megörökített egyebek mellett tradicionális halászatot, gumifa-csapolást, virágfüzér-fonást, selyemszövést. Tamil Nadu államban még sokan hordanak hagyományos viseletet: az asszonyok díszes szárit, a férfiak dotit (hosszú kötényt).

A hindu templomokban nagy tiszteletnek örvend Nándi, a szent bika

India, a szubkontinens összetett ország, lakosainak száma meghaladja az 1,3 milliárd főt. Rengeteg helyi nyelv, nyelvjárás van használatban, viszont szinte mindenki beszél angolul (aki járt iskolába). Tamil Nadut India éléskamrájának tartják, lakossága nagy része mezőgazdaságból él. Kerala a varázslatos keleti fűszerek és fűszerkertek hazája.

Dél-Indiában az utazó rengeteg középkori templommal, szentéllyel találkozik. A hindu templomok esetében a nem hindu vallású látogatók számára csak a templom egyes részei nyitottak, magába a szentélybe kizárólag a hindu vallásúak nyernek bebocsátást. Sok templom ma már csak műemlék, a legszebbek az Unesco által nyilvántartott világörökség része, de számtalan működő szent hely is látogatható. A forgalmas templomokban élő elefántokkal is lehet találkozni. Aki pénzt ad a gazdájának, azt meg is áldja (ormányával megérinti) a termetes jószág. A hindu templomok elengedhetetlen motívuma még a szent bika is, Nándi (Siva hátasállata), tiszteletére kisebb-nagyobb szobrokat emelnek. A hiedelem szerint Nándi hírvivő, ha egy kívánságot belesúgnak a fülébe, az előbb-utóbb teljesül.

Utcai árus kínálja a még zöld, frissen szedett kókuszt. A gyümölcs leve nem csak finom és kalóriagazdag ital, de garantáltan steril is

Az előadó és családja tavaly októberben töltött egy hetet Indiában, Diwali, a fény ünnepe idején. Láttak hagyományőrző táncosokat, virágfüzérekkel feldíszített szobrokat, templomokat, és az ünnepi időszakban sok helyi turista, iskolai osztálycsoport, nászutasok és családjuk is zarándokoltak szentélyről szentélyre. A trópusi erdők, annak gazdag állat és növényvilága is sok látogatót, főleg külföldieket vonzanak. Kijelölt turistautak gyakorlatilag még nincsenek ezen a vidéken. A Keralában meglátogatott nemzeti parkban is csak helyi vezetővel túrázhattak. Neki köszönhetően számos olyan egzotikus növényt, állatot lencsevégre kaptak, amelyek leginkább csak pálmaházban, állatkertben láthatók.

A világot hozzák el Kecskemétre

A kecskeméti Világjáró Klub 1987-ben alakult. Néhány év működés után megszűnt, majd 2003-ban újjáalakult, és immár 15 éve folyamatosan megrendezi alkalmait. Az utóbbi két-három évben elsősorban kecskemétiek voltak az előadói, és ma már több a jelentkező, mint a klubestés alkalom. Korábban hetente, újabban kéthetente gyűlnek össze a világjárók a Természet Házában. A részvétel díjtalan.A célközönségen belül van híre ennek a lehetőségnek, így mindig jelentkeznek új előadók, hallgatók is – mondta el lapunknak Szabó Ödön, a Világjáró Klub főszervezője. Óceánia az a térsége a világnak, ahonnan eddig még senki sem hozott élményeket a kecskeméti klubba. Viszont van valaki, aki ezekben a napokban éppen ott turistáskodik, így a jövő évi sorozatban, előreláthatólag Óceániáról is lehet majd hallani, képeket látni a klubban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!