kiskunfélegyháza

2018.01.03. 06:55

Gyógyít is a dobokkal

Sevecsek Béla hangszerkészítő azon szerencsések közé tartozik, akinek a munkája a hobbija is egyben. Közel egy évtizedes útkeresése során csöppent a muzsika világába. Ma már különleges hangszereket – főként acélnyelves dobokat – készít. Egyedi hangzású dob­jaival nem csak szórakoztat, de gyógyít is. Sevecsek Béla és családja alig egy éve költözött a nyüzsgő városi élet után a félegyházi tanyavilágba. Új otthonuk tökéletes helyszín a hangszerkészítéshez. A tanyán senkit nem zavar a zajos munka. Az új hivatáshoz és új otthonhoz azonban hosszú út vezetett.

Vajda Piroska

Sevecsek Béla egyik különleges, 120 centiméter átmérőjű, nyelves gongjával, amit kísérletképpen készített. A kisebb nyelves dobokhoz hasonlóan ezen is 9 hang szólaltatható meg Fotó: Szilágyi Áron

– Hogyan került kapcsoltba ezekkel a különleges hangszerekkel?

– Építésznek tanultam, építésvezetőként dolgoztam sokáig. Semmi közöm nem volt a hangszerekhez és a zenéhez egészen harmincéves koromig. Amikor megszületett a kisfiam, akkor éreztem, hogy változásra van szükségem, ezért kiszálltam az építőiparból, amely akkoriban épp válságos helyzetben volt. Már az útkeresésem legelején elkezdtem a külsőségek helyett a belső dolgokra koncentrálni. Elkezdtem a gyökereimmel, a hagyományőrzéssel foglalkozni. Korábban is vonzott a művészet, ám egyre jobban feltámadt bennem a muzsikálással kapcsolatos igény. Szerettem volna ezen a területen is kibontakozni. Először csak ütős hangszerekkel, utána fúvósokkal kísérleteztem.

– Lehetett volna citerakészítő is?

– Olyan hangszereket kerestem, amelyeknek különleges hangzásuk van és viszonylag egyszerűen elsajátítható a játéktechnikájuk. Időközben – talán nem véletlen – megismerkedtem a kecskeméti Leskowszky Hangszergyűjtemény vezetőjével, akivel azóta jó barátok vagyunk. Ő biztatott, hogy próbáljam meg saját magam elkészíteni a hangszereimet. Először dobokkal, fúvós hangszerekkel próbálkoztam. Ebben az időben vált világhíressé a handpan nevű hangszer, amibe első hallásra beleszerettem. Mivel nagyon nehéz volt beszerezni, elhatároztam, hogy megcsinálom magamnak. Utánajártam, információkat, szerszámokat gyűjtöttem hozzá és az évek során kifejlesztettem a saját dobomat. Hosszú kísérletezési folyamat eredményeként jött létre a Sevecsek-féle acélnyelves dob. Az alapelv mindegyiknél egyforma: az acélba vágott nyelvek rezgése adja a hangot, a különböző nagyságú nyelvek különböző hangmagasságokban szólalnak meg. A hangzást befolyásolja az acél vastagsága és szerkezete is. A dobot a festéssel varázsolom teljesen egyedivé.

– Ezeken a dobokon is el lehet játszani bármilyen zeneművet?

– Azért is nyúltam ezekhez a hangszerekhez, mert könnyű megtanulni játszani rajtuk. Ezeken a dobokon legtöbbször kilenc hang található. Ezt a kilenc hangot úgy állítom össze, hogy gyakorlatilag minden hang minden hanggal harmóniában van. Bármilyen sorrendben szólaltatjuk meg, mindig szép, azonnal élvezhető végeredményt nyújt. Ami az előnye, az a hátránya is. Ezekkel nem lehet mindent eljátszani. Ugyanakkor könnyen szerez örömet és nyújt kikapcsolódást a használójának. Éppen ezért egyre népszerűbbek.

Sevecsek Béla egyik különleges, 120 centiméter átmérőjű, nyelves gongjával, amit kísérletképpen készített. A kisebb nyelves dobokhoz hasonlóan ezen is 9 hang szólaltatható meg Fotó: Szilágyi Áron

– Több különleges hangszert hozott magával, ezek is saját készítésűek?

– A dobok mellett készítek fúvós hangszereket is. Szeretem az olyan hangszereket, amelyek nem hétköznapiak, hangjuk és a kinézetük is meghökkentő. De leginkább az motivál, hogy bárki számára megszólaltatható legyen. Készítek fujarát, ami egy szlovák népi hangszer, didgeridoo-t, ami ősi ausztrál hangszer, cajónt, ami perui ütős hangszert és az indiai bansuri, ami egy fúvós hangszer.

– A hangszerkészítés mellett több együttesben is muzsikál.

– Igen, több formációban is játszok, főleg Budapesten zenélünk. De fellépek egyedül is, hangszerbemutatókat tartok. Járok táborokba, fesztiválokra és rendszeresen tartok meditációs transzlégzéses programokat is.

– Mit jelent ez pontosan?

– A transzlégzés egy intenzív terápiás és meditációs módszer, mely a módosult tudatállapot mélyebb lehetőségeit használja ki. Egy transztechnika, melyet a nyugati pszichoterápiás világban alakított ki Stanislav Grof, az 1970-es években, és azóta biztonságosan alkalmazzák szerte a világon. Ebben a terápiában különösen fontos szerepe van az acélnyelves doboknak. Ezeket a hangszereket a modern orvostudomány is használja. Olyan frekvenciára lehet hangolni, amely kifejezetten gyógyít. Remekül összehangolja az emberi jobb és a bal agyféltekét. A hangszerkészítés mellett most ez foglalkoztat a leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!